Hlavní obsah

Chata se studenty na výletě na Mladoboleslavsku úplně shořela, dva lidé zemřeli

Novinky, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drhelny
Aktualizováno

Více než deset jednotek hasičů bojovalo v noci na pátek s rozsáhlým požárem rekreačního objektu ve vesnici Drhleny na Mladoboleslavsku. V požářišti našli hasiči dva mrtvé dospělé lidi. Původní informaci, že jde o nezletilé děti, opravila mluvčí policie. Další tři zraněné záchranáři ošetřili. Oheň podle hasičů způsobil škodu za osm miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: V chatě loni v červnu zemřeli dva lidéVideo: Novinky

 
Článek

Požár velké rekreační chaty, kde byli studenti na školním výletě, oznámili lidé na tísňové lince krátce po druhé hodině ráno. Operační středisko na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů a také policisty a záchranáře.

Záchranáři nejprve nemohli požár vůbec najít. Chata je totiž ukrytá uprostřed lesa v takzvaném Zlatém údolí a cesta k ní je velmi složitá. Zhruba po půlhodině dorazily na místo první hasičské cisterny. Velitel zásahu okamžitě zažádal o posily. Hořelo na ploše několika desítek metrů čtverečních a chata byla požárem zcela zničena.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

K místu postupně vyjely zhruba dvě desítky hasičských cisteren a žebříků. K zásahu hasiči nasadili několik vodních proudů ze země i z výškové techniky.

Pomáhali psychologové

Nad ránem pak v požářišti našli hasiči dvě ohořelá lidská těla. „Byli nalezeni dva dospělí. Evakuovány byly převážně děti, které v chatě byly na několikadenním školním výletě,“ řekla Novinkám mluvčí policie Lenka Sikorová.

Za studenty údajně přijeli i kamarádi a známí. "Jednou obětí je student, který nepatřil k tomu školnímu výletu, který tam přijel dodatečně. Druhá oběť je z doprovodného pedagogického dozoru," uvedl mluvčí krajských hasičů Ladislav Holomčík.

Informaci o studentovi, který přijel za ostatními na návštěvu, potvrdila i policejní mluvčí s tím, že nejde o nezletilého. Student byl zřejmě z vyšších ročníků školy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Speciálně vycvičený pes s kriminalistou prohledává shořelou chatu

Záchranná služba nejprve ráno informovala, že těla patřila dvou nezletilým, zprávu poté opravila. „Dovoluji si doplnit předchozí informaci na základě rozhovoru se zasahujícím lékařem: v době zásahu byla těla uhořelých osob do té míry destruována, že nebylo možno přesně určit věk postižených,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Ošetřili tři zraněné

Záchranáři také ošetřili tři zraněné. „Dívce, která se nadýchala kouře, podali kyslík a léky na podporu dýchání a poté ji transportovali do mladoboleslavské nemocnice. Dva muže s popáleninami dlaní I. a II. stupně záchranáři ošetřili a převezli tamtéž,” doplnila Effenbergerová.

Starosta Kněžmostu Adam Pospíšil ČTK řekl, že v chatě byli studenti ze střední školy v Železném Brodě, zřejmě ze druhého ročníku. Podle jeho informací jsou oběťmi jeden ze studentů a někdo z pedagogického dozoru. „Všechny děti jsou v tuhle chvíli v Kněžmostě, zasahuje tam posttraumatický tým,“ uvedl starosta. Pro středoškoláky si postupně přijíždějí rodiče.

„Z budovy bylo evakuováno 31 lidí. Při požáru vybuchla v budově plynová láhev,“ řekla Novinkám vedoucí výjezdové skupiny kriminalistů. Podle Sikorové nebyl nikdo ze studentů a učitelů pod vlivem alkoholu.

Hasiči dohašovali skrytá ohniska ještě po šesté hodině ráno. Protože při požáru vznikla vysoká škoda a uhořeli dva lidé, musel na místo vyrazit také krajský vyšetřovatel. Celý případ pak vyšetřují také středočeští kriminalisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám