Hlavní obsah

Kamenem bych po něm nehodil, hájil se obžalovaný z pobodání bratra

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu nezaměstnaného Štěpána Lažnovského (41) z Olomouce, který čelí obžalobě z pokusu o vraždu svého o rok staršího bratra, začal ve čtvrtek projednávat olomoucký krajský soud.

Foto: Petr Marek, Právo

Štěpán Lažnovský u olomouckého krajského soudu

Článek

Vše se podle obžaloby událo loni 17. listopadu kolem 17. hodiny. Bratři se v bytě svých rodičů v Olomouci po předchozím pití alkoholických nápojů a hádce vzájemně napadli.

Štěpán pak v průběhu konfliktu mladšího Petra razantně bodl do oblasti břicha kuchyňským nožem. Způsobil mu tak vážná zranění, kdy poškozený pouze díky okamžité zdravotnické pomoci a operaci nezemřel vykrvácením. „Obžalovaný si musel být vědom toho, že mu může způsobit zranění vedoucí k úmrtí,“ uvedla státní zástupkyně.

Kdykoli jsem šel domů, měl jsem hrůzu z toho, co zase bude.
obžalovaný

Štěpán Lažnovský vinu u soudu přiznal. Odmítl však, že by měl v úmyslu vraždit. Tvrdil také, že si na podrobnosti incidentu nepamatuje.

„Mrzí mě, co se stalo. Je mi to moc líto. Nic si však nepamatuji. Vím jen, že mě bratr napadl. Praštil mě u záchodu, kde je úzká chodba, rukou do hlavy a já jsem v důsledku toho narazil hlavou do zdi. Pak si vzpomínám jen na to, že jsem ho uviděl ležet v křesle s břichem od krve. Chtěl jsem mu pomoci, ale dříve přijeli záchranáři a policajti. Zavolal je otec. Proč jsem proti němu použil nůž, nevím. Asi na obranu. Já bych ale po něm nehodil nikdy ani kamenem. Je to přece brácha,“ vypověděl obžalovaný.

Příbuzní nevypovídali

Zdůraznil také, že bratr ho v opilosti napadal dlouhodobě. „Když se napil, byl agresivní, brutální. Vždycky z ničeho nic po mně vyskočil. Tahal mě za vlasy, kopal mě i do obličeje. Jednou si také vzal k posteli řeznickou sekyru – je vyučený řezník. já jsem se stejnému řemeslu nedoučil – a říkal, že si ji nachystal na mě, že mě zabije. Kdykoli jsem šel domů, měl jsem hrůzu z toho, co zase bude. Rodiče ze všeho vinili mě. U začátků našich konfliktů nikdy nebyli a navíc se ho báli,“ uvedl Štěpán Lažnovský.

Jeho matka ani bratr jeho tvrzení u soudu nepotvrdili ani nevyvrátili, když odmítli vypovídat, na což mají ze zákona právo. „Je pravda, že jsme se vzájemně napadali. To, co se stalo, byl ze strany bratra zkrat. Nevypovídal jsem, abych mu neublížil,“ řekl Právu po odchodu ze soudní síně bratr obžalovaného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám