Hlavní obsah

V oboře hradu Hukvaldy někdo ukradl slavnou Lišku Bystroušku

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek
Aktualizováno

Krádež, která zřejmě vejde do dějin, vyšetřuje policie v oboře pod hradem Hukvaldy na Frýdecko-Místecku. Dosud neznámý pachatel ukradl sochu Lišky Bystroušky, která tam stála několik desetiletí a která je jednou z největších atrakcí obce.

Foto: Hrad Hukvaldy

Po lišce zbyl jen podstavec.

Článek

Pro rodiště Leoše Janáčka jde o obrovskou ztrátu, socha tam stála od padesátých let minulého století. Jde o velkou atrakci pro návštěvníky hradu. Lidé věří, že kdo lišce sáhne na ocas, tomu to přinese štěstí. Od neustálého hlazení tak měla liška z ocasu odřenou barvu.

„Ta liška má pro naši obec symbolický význam, máme ji i ve znaku. Je to barbarství,“ řekl Právu jeden z místních občanů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Liška Bystrouška ještě na svém místě

Informaci potvrdil i starosta Luděk Bujnošek. „Dnes jsem nebyl ve své kanceláři, protože jsem neustále v terénu kvůli kanalizaci. Vím jen to, že se to opravdu stalo. Zmizení lišky oznámili lidé, kteří nedaleko bydlí. Socha se ztratila i s popisnou tabulkou. Je to opravdu neuvěřitelné, že i tohle se dá ukrást,“ řekl starosta.

„V této souvislosti žádáme veřejnost o jakékoli informace, které by vedly k dopadení pachatele a nalezení věci. Nelze vyloučit, že socha by mohla být nabízená ve sběrnách. Své informace mohou občané sdělit na telefon 721 862 220 nebo na bezplatnou telefonní linku 158,” uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Liška Bystrouška je lyrická pohádka z roku 1920 o chytré lišce. Příběh zaujal také skladatele Leoše Janáčka, který se v Hukvaldech narodil, a posloužila mu jako libreto k opeře Příhody lišky Bystroušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám