Hlavní obsah

Tresty za útok na zpěváka Hrůzu: Jeden mladík dostal tři roky vězení, druhý podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Tresty za loňskou červencovou potyčku na ostravské Stodolní ulici, při které málem přišel o život populární zpěvák Michal Hrůza, rozdal v úterý Krajský soud v Ostravě. Nikos Agoratsios, který bitku vyprovokoval, dostal roční podmínku s odkladem na 2,5 roku. Jeho bratranec Patrik Kaifáš, který zpěváka srazil pěstí k zemi tak nešťastně, že se udeřil hlavou o obrubník a utrpěl vážné poranění mozku, dostal tři roky vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladíci přicházejí k soudu, vlevo Nikos Agoratsios a Patrik Kaifáš.

Článek

Soud dále rozhodl, že Kaifáš musí zpěvákovi zaplatit odškodné a bolestné ve výši 496 tisíc korun, zdravotní pojišťovně pak 380 tisíc jako náklady na léčení. Agoratsios se musí ve zkušební době zdržet pití alkoholu.

Obžalovanému Kaifášovi, který je hlavním viníkem, hrozil trest od pěti do dvanácti let, státní zástupce ve své závěrečné řeči žádal vynesení trestu na samotné dolní hranici nebo v jeho první čtvrtině, což představuje zhruba pět až osm let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Patrik Kaifáš před vynesením rozsudku

Soud nakonec skutek posoudil podle mírnější právní kvalifikace a vyměřil Kaifášovi tři roky, což je samotná spodní hranice. „Bylo nutno zohlednit to, že se jedná o osobu blízkou věku mladistvého. Byť způsobil velmi závažný, téměř fatální následek, je nutno zhodnotit to, že následek vznikl v důsledku jediného úderu,“ řekl soudce s tím, že Kaifáš jinak žije řádným životem. „Navíc není dovozen žádný sklon k agresivnímu jednání,“ dodal soudce.

Stíhání kvůli svědectví

V případě Agoratsiose žádal žalobce jen podmínku, ovšem po vynesení rozsudku ještě zváží, zda není namístě trestní stíhání tohoto obžalovaného pro trestný čin křivého svědectví, protože ve své výpovědi nepřímo obvinil vyšetřujícího kriminalistu z nátlaku.

Hlavní líčení potvrdilo v plném rozsahu výsledky policejního vyšetřování, podle kterého nešlo o brutální útok, jak zpočátku spekulovala média, ale o nešťastnou shodu okolností.

Michal Hrůza, který se vyskytl v nepravý čas na nepravém místě, se snažil přivolat hlídku policie, protože se dva opilí mladíci na ulici prali a obtěžovali další kolemjdoucí. To mladíky natolik rozzlobilo, že Agoratsios nejprve uštědřil Michalu Hrůzovi facku a jeho bratranec Patrik Kaifáš k němu přistoupil, jednou rukou ho přidržel za oděv a druhou rukou sevřenou v pěst ho udeřil do obličeje.

Hrůza už koncertuje 

„V důsledku toho poškozený upadl zády na chodník a byla mu způsobena těžká zranění,“ řekl státní zástupce David Bartoš. Útočníci z místa činu utekli, náhodní svědci pak zavolali záchranku.

Státní zástupce popisuje okolnosti útokuVideo: Aleš Honus, Právo

Michal Hrůza po útoku utrpěl mimo jiné vážné poranění hlavy, kvůli úrazu byl v umělém spánku a podstoupil i náročnou operaci. Ze svých zranění se zotavuje dodnes. V posledních týdnech začal znovu koncertovat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nikos Agoratsios před vynesením rozsudku

Zpěvák ostravský proces nesledoval, státní zástupce ani nepožadoval jeho výslech. Stejně se zachovali i obhájci obžalovaných. Hrůzův výslech by byl zbytečný – podle svých slov si na incident vůbec nepamatuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám