Hlavní obsah

Tresty za brutální vraždu seniora platí, řekl Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výjimečné tresty za brutální vraždu seniora ve Slopném na Zlínsku jsou definitivní. Dovolání dvou pachatelů odmítl Nejvyšší soud (NS). Maroš Straňák ze Slovenska si odpyká 24,5 roku, Čech David Šimon 20,5 roku ve vězení. Oba vinu popírali.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Maroš Straňák a David Šimon (vpravo) na archivním snímku

Článek

Muži podle obžaloby přepadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Napadeného opakovaně surově bili po celém těle, škrtili jej, kopali do něj. Podle znalců mu zasadili desítky ran i do hlavy. Důchodce utrpěl rozsáhlé zlomeniny lebky a otok mozku. Na místě zemřel. Mladíci si z domu údajně odnesli asi 3000 korun a šperky v hodnotě 14 tisíc korun.

Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevily se totiž nové důkazy v podobě výpovědí spoluvězňů, jimž se Straňák prý ve vazbě s vraždou svěřil.

Oba obžalovaní od počátku vinu popírali. V dovolání poukázali na údajný nedostatek přímých důkazů a stěžovali si na jejich jednostranné, účelové hodnocení. Podle NS ale justice rozhodla pečlivě a se všemi námitkami se vypořádala. „NS nesdílí názor, že by byl v projednávaném případě zjištěn skutkový stav věci povrchně, a výsledek řízení byl tudíž toliko projevem nepřípustné soudní libovůle," stojí v usnesení. Oba muži by teoreticky ještě mohli podat ústavní stížnost.

Policie měla při objasňování vraždy ztížené podmínky. Mrtvého seniora s rozbitou hlavou našli příbuzní, kteří si mysleli, že upadl a zranil se sám. Násilnou smrt odhalila až pitva. V té době však už rodina stopy na místě činu uklidila. Přesto se policistům podařilo zajistit na místě pachové stopy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám