Hlavní obsah

Podvodník inkasoval deset miliónů a zmizel

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté pátrají po muži, který se v Praze vydával za vymahače dluhů, potom za finančního experta. Klienti mu oproti směnce vydali hotovost ve výši bezmála deset miliónů korun, aby sumu zhodnotil na finančních trzích. Po podvodníkovi se však slehla zem.

Foto: Policie ČR

Hledaný podezřelý

Článek

Neznámý podvodník se nejprve vydával za majitele bezpečnostní agentury, která se měla zabývat vymáháním dluhů. „Představil se jménem reálného majitele reálné bezpečnostní agentury, jejímž místem působiště jsou západní Čechy. Ta se ale nikdy vymáháním dluhů nezabývala,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Smyšlených služeb využila trojice mužů, kteří podvodníkovi zadali vymožení několika nároků od dlužníků. Už v tuto chvíli si „detektiv“ řekl o nemalé finanční zálohy, které měly pokrýt jeho náklady spojené s vymáháním. „Jelikož byl ve všech případech úspěšný, a peníze vymohl, získal si důvěru klientů,“ sdělil mluvčí.

Peníze měl zhodnotit na finančních trzích

Tři muži se proto rozhodli využít i jeho další údajné dovednosti – finančního poradenství. „Oproti směnce mu vydali téměř deset miliónů korun, aby peníze zhodnotil na finančních trzích,“ informoval Hulan. Jakmile však „makléř“ vyinkasoval tuto sumu, slehla se po něm zem. Poškození se ho snažili kontaktovat, ale neúspěšně.

Kriminalisté případ prošetřují od poloviny loňského roku a nyní žádají veřejnost o pomoc. Na první fotografii je zachycen muž podezřelý z podvodu, na druhé je člověk, který může být klíčovým svědkem.

Foto: Policie ČR

Klíčový svědek

„Prosíme každého, kdo by muže na fotografiích poznal a zná jejich současné místo pobytu, nechť tuto informaci předá kriminalistům prostřednictvím linky tísňového volání 158,“ řekl mluvčí.

Podle policie je pravděpodobné, že muž se podvodného jednání nedopustil pouze v tomto případě. „Proto apelujeme na další případné poškozené, aby se přihlásili policistům,“ dodal Hulan. S ohledem na způsobenou škodu hrozí pachateli trest odnětí svobody až na deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám