Hlavní obsah

Soud snížil trest za zmlácení dobrodince, který pomáhal dítěti po nehodě

– Praha
Novinky, bad

Michal Mucha (26) si odvoláním vymohl snížení původně pětiletého trestu. Ohradil se proti zářijovému rozsudku hradeckého krajského soudu, který ho za mříže poslal za to, že se svým bratrem zmlátili muže, který chtěl pomoci jejich jedenáctiletému bratranci sraženému z kola automobilem. Odvolací soud ve středu rozsudek zrušil a trest snížil na čtyři a půl roku.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Bratry odsoudil hradecký soud za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Bratr odsouzeného Muchy, Jan (22), dostal tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Rozdíl v trestech zdůvodnil prvoinstanční soud tím, že Michal jednal při útoku agresivněji, napadl dva lidi, a navíc byl v minulosti trestán. Mladší z bratrů si odvolání vůči trestu nepodal.

Michal Mucha se právě kvůli vyššímu trestu odvolal. Podle jeho obhájce svědci vypověděli, že oba bratři jednali stejně, proto by měl následovat i stejný trest. Státní zástupce byl toho názoru, že krajský soud rozhodl správně a trest je přiměřený. Není proto důvod trest měnit.

Soud se nakonec částečně přiklonil na stranu obhajoby a trest snížil.

Poškozený nečekal, že se mu za péči o zraněného dostane takové odplaty.
soudce Jiří Lněnička

„Máme za to, že uložený trest na samé spodní hranici nepřichází v úvahu. Místo toho, aby obžalovaný byl rád, že na místě nehody jeho příbuzného jsou další lidé, kteří se o něj starají, je napadl. Poškozený nečekal, že se mu za péči o zraněného dostane takové odplaty. Otázka je, co dělal nezletilý příbuzný ve večerních hodinách na silnici a bez přilby. Tato kauza se v soudní praxi ještě nevyskytla,“ prohlásil ve středu Lněnička.

Oba muži napadli podle obžaloby u Chomutic na Jičínsku v září 2013 muže, který se snažil pomoci příbuznému obou bratrů. Toho srazil jiný muž svým automobilem. Na místo nehody se oba vypravili hned poté, co jim o sražení bratrance řekla teta. Bratři měli za to, že pomáhající muž je viníkem nehody.

Vrhli se proto na něj a začali jej mlátit a kopat, muži způsobili poranění hlavy a trupu, a to dislokovanou frakturu nosních kostí, což si vyžádalo téměř dvouměsíční léčení.

Michal Mucha poté fyzicky napadl i dalšího muže, který se snažil napadenému pomoci.

Bratři se prý jen bránili

Bratři Muchovi potvrdili, že k potyčce došlo. Vinu ale odmítli. „K napadení došlo, ale my jsme se jen bránili. Nesouhlasím, že bychom nadávali. Chytil mne pod krkem. Slušně jsme se zeptali a on mě chytil pod krkem,“ pronesl v září u krajského soudu Jan. Michal Mucha šel podle svých slov bratrovi pomoci, když viděl, že se s poškozeným mužem hádá. Udeřil jej prý ale „pouze“ dvakrát.

Obžaloba původně hovořila o rasově motivovaném útoku. V průběhu líčení ale vyšlo najevo, že výrok: „Bílé svině, my si vás najdeme, zabijeme vás, zmlátíme vás, my víme, kde bydlíte, zabijeme i celou tvoji rodinu,“ nebyl součástí útoku a zazněl, až když oba bratři byli drženi svými příbuznými ve vzdálenosti od napadených mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám