Hlavní obsah

Lékárnice špatně namíchala lék, málem zemřeli tři novorozenci

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Královéhradečtí kriminalisté ukončili vyšetřování závažného případu, který se odehrál na přelomu srpna a září loňského roku na Dětské klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové. Pracovnice nemocniční lékárny nedopatřením namíchala lék, který obsahoval několikanásobně vyšší obsah fenobarbitalu. Medikament dostali tři novorozenci během nemocniční péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podle vyjádření znalců byly dávky léků tak vysoké, že jen díky včasnému zásahu spočívajícímu ve vysazení léku lékařem dětské kliniky nedošlo ke smrti novorozenců ani k žádnému závažnému následku na jejich zdraví,“ potvrdila mluvčí krajské policie Ivana Ježková a pokračovala.

Policie případ nejprve řešila jako pokus vraždy na více osobách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Informaci o vážném podezření, které jsme zpočátku prověřovali pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy na více osobách ukončené ve stadiu pokusu, a to neznámým pachatelem, nám prostřednictvím trestního oznámení zaslal osobně ředitel fakultní nemocnice (Roman Prymula – pozn. red.),“ uvedla Ježková.

Právě ředitel nemocnice Roman Prymula nařídil důkladné prošetření informací, které mu sdělili sami lékaři. Tři děti, staré několik dnů, začaly jevit známky otravy fenobarbitalem.

Znalec zjistil, že lékárnice, která lék míchala, navýšila poměr účinné látky obsažených v léku na dvacetinásobek správného množství.
Ivana Ježková, mluvčí krajské policie

„Podezření na špatně připravené léky se ale při prvotní expertize, zadané nemocniční lékárnou a provedené farmaceutickým odborníkem, nepotvrdilo, a vedení nemocnice tedy pojalo vážné podezření, že se někdo pokusil dětem úmyslně ublížit,“ popsala Ježková.

Pochybení bude řešit lékárnická komora

Kriminalisté začali oznámení okamžitě intenzivně prověřovat. Opakovaně vyslechli všechny zúčastněné osoby, které s dětmi přišly do kontaktu, a podrobně prověřovali všechny principy a zásady nemocniční péče. Velmi brzy zjistili, že chod dětské kliniky a nastavený systém péče o novorozence na intermediárním oddělení vylučuje možnost útoku neznámé osoby, a zároveň vyloučili pochybení personálu dětské kliniky. Nařídili tedy opakovanou expertizu podaného léku, kterou tentokrát provedl Státní ústav pro kontrolu léčiv.

U dětí není žádné poškození, všechno je to bez následků.
náměstek nemocnice

„Znalec zjistil, že lékárnice, která lék míchala, navýšila poměr účinné látky obsažené v léku na dvacetinásobek správného množství. Naštěstí nedošlo u malých pacientů k žádnému závažnému následku, což zkonstatoval znalec z oboru soudního lékařství, kterého vyšetřovatel přibral, aby posoudil zdravotní stav novorozenců,“ pokračovala v popisu vyšetřování případu mluvčí policie.

Vzhledem k tomu, že nedbalostní jednání, kterého se lékárnice dopustila, nemá následek, nelze ho tedy hodnotit a posoudit jako trestný čin. Z tohoto důvodu policie věc předá České lékárnické komoře k posouzení a případnému kárnému rozhodnutí.

Namíchaný lék se projevoval spavostí

Lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl ve středu ČTK řekl, že se jedná o naprosto ojedinělý případ. „Nic podobného nepamatuji, šlo o pochybení, které se díky vnitřním kontrolním mechanismům podařilo odhalit,“ řekl Tušl. Podání špatně namíchaného léku se u novorozenců podle něj projevovalo větší spavostí. „U dětí není žádné poškození, všechno je to bez následků,“ řekl Tušl.

Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs sdělil, že ke konkrétnímu případu nemá žádné bližší informace, a proto se k němu nebude vyjadřovat. „Komora se tím bude zabývat, záleží na posouzení celé věci. Možné rozhodnutí nechci v tuto chvíli předjímat,“ řekl Krebs. Podle disciplinárního řádu může komora v případě zjištění pochybení uložit pokutu nebo podmínečné či pravomocné vyloučení z komory.

Fenobarbital se používá pro léčbu novorozeneckých křečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám