Hlavní obsah

Unesl expřítelkyni i s dítětem, dostal za to 4,5 roku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Další 4,5 roku může zpytovat svědomí čtyřiatřicetiletý Jakub Prokop z Brna. Loni na konci července neunesl rozchod se svou partnerkou, unesl ji i s dítětem a vyhrožoval jí zabitím. Při následné honičce najížděl do policejních aut a zastavil ho až zátaras. Před vyškovským soudem sice svého jednání litoval, podle soudkyně Zdeňky Kalové se tak choval z čiré vypočítavosti, aby dostal nižší trest.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jakub Prokop před soudem se ke svému jednání odmítl vyjádřit.

Článek

Prokop se k činu krátce přiznal, před soudem ale odmítl dál vypovídat. Na svou expřítelkyni, která před senátem svědčila, téměř nepohlédl. „Je mi líto, co jsem udělal,“ pronesl krátce.

Podle verdiktu soudu byl ve chvíli, kdy ženu unášel, pod vlivem pervitinu, což ho ale nijak neomlouvalo. Státní zástupce pro Prokopa žádal až šest let vězení. „S výší trestu jsem spokojený, ponechal jsem si ale lhůtu na odvolání,“ nechal se slyšet po verdiktu.

Chtěl po ní vysvětlit jejich rozchod, potom jí řekl, že ji podřízne.
žalobce

Prokopův obhájce se soud snažil přesvědčit, že jednání jeho klienta byl čin zoufalého muže, který chtěl pouze vědět, proč se s ním rozešla jeho velká láska. Proto by měl dostat pouze podmínku. Senát pro tuto verzi případu neměl pochopení, i proto, že Prokop byl v minulosti několikrát soudně trestaný.

Policii vytlačil ze silnice

Celé drama začalo loni 31. července večer, kdy zdrogovaný Prokop vpadl do vyškovského bytu své bývalé přítelkyně, která se s ním krátce předtím rozešla. Pod pohrůžkou, že pokud nepůjde ona, dojde si pro její dvouletou dceru, s ním žena vyšla ven. Venku Prokop donutil mladou ženu sednout do auta, na jehož řidiče namířil pistoli a donutil ho, aby je odvezl do Brna, kde ženu dovlekl do bytu svých rodičů.

„Chtěl po ní vysvětlit jejich rozchod, potom jí řekl, že ji podřízne, a donutil ji lehnout si do vany prý proto, aby se mu lépe uklízel ten bordel,“ konstatoval státní zástupce.

Žena nakonec Prokopa přesvědčila, aby ji zavezl zpět do Vyškova, že se musí postarat o dvouletou dceru. Tam ji přinutil, aby si dítě vzala do auta.

Podivného mužova jednání si ale všimla policejní hlídka. Zfetovaný Prokop na nic nečekal, šlápl na plyn a ujížděl zpět do Brna. Tam se dostal do honičky se strážci zákona, jedno policejní auto se mu podařilo vytlačit ze silnice a nakonec se zastavil až o zátaras z dalších dvou aut, do kterých narazil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám