Hlavní obsah

Za prodej kořalky, která zabíjela v Olomouci, padly podmínky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

K tříleté podmínce s pětiletou zkušební dobou a k sedmiletému zákazu činnosti odsoudil ve středu Krajský soud v Olomouci dvaačtyřicetiletého Luďka Vejmolu. Podle obžaloby prodával v Zenitu v Nedvědové ulici rum a vodku obsahující metylalkohol. Po jeho požití dva lidé zemřeli a další dvě osoby se přiotrávili.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Luděk Vejmola a Jarmila Chýlková u Krajského soudu v Olomouci.

Článek

Osmapadesátiletá prodavačka Jarmila Chýlková vyvázla rovněž s podmínkou, ale o rok kratší, se zkušební dobou na tři roky. Rozsudek není pravomocný.

„Obžalovaní měli předpokládat, že alkohol může být závadný, a tedy zdraví lidí nebezpečný. Stali se ovšem i oběťmi systému. Alkohol odebírali dlouhodobě od jednoho zdroje a nikdy nebyly problémy. Poté, co aféra vypukla, však ho samozřejmě ihned měli přestat odebírat a to neudělali. Na druhé straně, poškození mířili mílovými kroky v ústrety otravě, neboť jim bylo jedno, co pijí, rozhodující pro ně byla cena, a to i v době, kdy již na závadný alkohol lidé umírali,“ řekl k verdiktu předseda senátu Vladimír Hendrych. V rozsudku byla zohledněna i dosavadní bezúhonnost obžalovaných.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chuťově rum určitě lepší nebyl, u mě rozhodovala cena. Půllitrová lahev tam stála jen 60 korun.
poškozený

Na konci října 2012 si takovou vodku koupil tehdy třiapadesátiletý muž, který zemřel na těžký otok mozku při akutní otravě metylalkoholem. Počátkem listopadu skončil v nemocnici po požití rumu z této prodejny sedmapadesátiletý muž, lékařům se jej podařilo zachránit.

Následně 11. listopadu koupil tento rum další, sedmašedesátiletý muž. Zakoupený alkohol následně zkonzumoval se stejně starou manželkou. Zatímco on otravu v nemocnici přežil, jeho žena na akutní otravu metylalkoholem zemřela.

Alkohol pro štamgasty

Všechny prodané lihoviny, které způsobily smrt dvou lidí a závažné zdravotní problémy dalším dvěma osobám, obsahovaly podle obžaloby nejméně 30 g metanolu na jeden litr objemu, což mnohonásobně převyšuje maximální povolený obsah v lihovinách.

Vejmola u soudu připustil, že v prodejně měl lihoviny bez kolků a etiket, určené pro stálé zákazníky. Podíl na smrti lidí však odmítl. Hájil se tím, že oběti se mohly otrávit alkoholem koupeným jinde. „Lituji toho, co se stalo, že jsem se do toho zamotal. Odmítám ale, že se otrávili z alkoholu koupeného v mé prodejně,“ tvrdil Vejmola.

Celníci u něj v září 2012 zabavili na sto litrů podezřelého alkoholu. Do prodeje se však dostával dál. Zákazníky, kteří v obchodě nakupovali alkohol bez etikety a kolku, lákala nižší cena.

„Chuťově rum určitě lepší nebyl, u mě rozhodovala cena. Půllitrová lahev tam stála jen 60 korun. O tom, jak levný alkohol v Zenitu prodávají, mi řekli známí bezdomovci, kteří si ho tam pravidelně také nakupovali. Běžně vystaven v prodejně nebyl, bylo to podpultové zboží,“ řekl u soudu jeden ze svědků.

Prodavačka se bála o práci

Vejmola uvedl, že levnější alkohol bral, protože byla krize a tržby v obchodě byly nic moc. Při odběru neokolkovaného alkoholu ušetřil na lahvi proti velkoobchodním cenám zhruba třicet až sedmdesát korun. Hájil se tím, že běžný alkohol odebíral jen z velkoobchodu. Tvrdil, že nekolkované lahve rumu a vodky bez etiket mu vozili ze slavonínské likérky. To však její jednatel u soudu odmítl s tím, že Vejmolu vůbec nezná.

Prodavačka u soudu odmítla vypovídat. V přípravném řízení však uvedla, že neokolkované lahve s rumem a vodkou vozil pan vedoucí a nabízet jej měla jen stálým zákazníkům. Bylo jich asi osm. Lahve bez kolků měla prý podle pokynu Vejmoly schovat po celé prodejně.

„Bála jsem se neuposlechnout příkazu pana vedoucího, protože bych moha přijít o práci a jinou bych jen těžko hledala,“ uvedla žena, která v prodejně pracovala zhruba tři roky. Neokolkovaný alkohol se podle ní v obchodě prodával zhruba rok.

V Olomouckém kraji se první případy otravy alkoholem vyskytly v polovině září 2012, první oběti pocházely z Přerovska. Byla to například dvojice z ubytovny v Oseku nad Bečvou, muž z Brodku u Přerova či žena z Prosenic. Na konci října se tyto případy objevily i na Prostějovsku a poté v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám