Hlavní obsah

Byla krize, zdůvodnil u soudu muž, proč prodával levný alkohol s metanolem

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Krajský soud v Olomouci se začal v pondělí zabývat kauzou, která souvisí s metanolovou aférou. Stanuli před ním dvaačtyřicetiletý majitel prodejny smíšeného zboží na Nedvědově ulici v Olomouci Luděk Vejmola a jeho osmapadesátiletá zaměstnankyně - prodavačka Jarmila Chýlková –, kteří prodávali podle obžaloby rum a vodku obsahující metylalkohol. Po požití tohoto alkoholu dva lidé zemřeli a další dvě osoby otravu přežily.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaní Luděk Vejmola (vlevo) a Jarmila Chýlková u Krajského soudu v Olomouci

Článek

Muž se hájil tím, že levný alkohol, v němž byl později prokázán metanol, bral do prodejny, protože byla krize a měl špatné tržby.

Dvojice si podle obžaloby předloni opatřila k dalšímu prodeji neoznačené lihoviny deklarované jako rum a vodka. „Museli si být s ohledem na způsob jejich nabytí, chybějící kontrolní pásky a nízkou kupní cenu vědomi, že by mohlo jít o pokoutně vyrobenou nekvalitní, případně zdraví škodlivou lihovinu, žádným jiným způsobem neprověřili zdravotní nezávadnost těchto lihovin a tyto prodávali v prodejně smíšeného zboží v Olomouci jako nezávadné zákazníkům ke konzumaci,“ uvádí se v obžalobě.

Na konci října 2012 si takovou vodku koupil tehdy třiapadesátiletý muž, který skončil se závažnou otravou v olomoucké fakultní nemocnici. Zemřel na těžký otok mozku při akutní otravě metylalkoholem. Počátkem listopadu skončil v nemocnici po požití rumu z této prodejny sedmapadesátiletý muž, lékařům se jej podařilo zachránit.

Lituji toho, co se stalo, že jsem se do toho zamotal. Odmítám ale, že se otrávili z tohoto alkoholu.
obžalovaný

Následně 11. listopadu koupil tento rum další, sedmašedesátiletý muž. Zakoupený alkohol následně zkonzumoval se stejně starou manželkou. Zatímco on otravu v nemocnici přežil, jeho žena na akutní otravu metylalkoholem zemřela. „Bezprostřední příčinou její smrti byl těžký otok mozku s následnou mozkovou smrtí,“ tvrdí obžaloba.

Všechny prodané lihoviny, které způsobily smrt dvou lidí a závažné zdravotní problémy dalším dvěma osobám, obsahovaly nejméně 30g metanolu na jeden litr objemu, což mnohonásobně převyšuje maximální povolený obsah v lihovinách.

Alkohol jen pro známé 

Vejmola u soudu připustil, že v prodejně měl lihoviny bez kolků a etiket, podíl na smrti lidí však odmítl. Podle něj byl tento alkohol určen jen pro stálé zákazníky a známé. „Lituji toho, co se stalo, že jsem se do toho zamotal. Odmítám ale, že se otrávili z tohoto alkoholu. Navíc už to bylo v době, kdy jsem žádný alkohol neměl,“ zdůraznil Vejmola. Celníci u něj v září 2012 zabavili na sto litrů podezřelého alkoholu. Do prodeje se však dostával dál.

Vejmola si prý alkohol kupoval jen ve velkoobchodě a poté od likérky z Olomouce - Slavonína. Po tzv. prohibici si objednal další lihoviny a v dovezených dvou bednách prý byly opět i lahve bez kolku. Prohibice byla vyhlášena v polovině září 2012 a skončila na konci téhož měsíce.

„Myslel jsem, že metanolová kauza je už ukončena, lidé se ptali, jestli nemám nějaký levnější alkohol. Asi 12 litrů jsme nabídli stálým zákazníkům. Pil jsem ho já, mí známí i paní prodavačka. Pak mi řekli policisté, že zemřel muž, který k nám chodil. Do teď nevěřím tomu, že to měl od nás,“ vypověděl obžalovaný. Pak byly další oběti. „Přísahal jsem na své tři děti, že už jsme nic neprodali, už jsme opravdu nic neměli,“ dodal muž, přičemž uvedl, že levnější alkohol bral, protože byla krize a tržby v obchodě nebyly nic moc.

Prodavačka u soudu odmítla vypovídat. V přípravném řízení však uvedla, že neokolkované lahve s rumem a vodkou vozil pan vedoucí a nabízet je měla jen stálým zákazníkům. Lahve bez kolků měla prý schovat po celé prodejně. „Bála jsem se neuposlechnout příkazu pana vedoucího, protože bych moha přijít o práci a jinou bych jen těžko hledala,“ uvedla žena, která v prodejně pracovala zhruba tři roky. Neokolkovaný alkohol se podle ní v obchodě prodával zhruba rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám