Hlavní obsah

Pár dní po potratu dal přítelkyni drogu, ta zemřela. Dostal dvanáct let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na dvanáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ostravský krajský soud ve středu 36letého Miroslava Baláže, který poskytl své šestadvacetileté přítelkyni pervitin, a to jen pár dní poté, co v nemocnici podstoupila interrupci. Žena na následky požití drogy zemřela.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta odvádí obžalovaného Miroslava Baláže ze soudní síně.

Článek

Jde už o třetí trest ve stejné výši, který soud vyměřil – odvolací Vrchní soud v Olomouci totiž případ dvakrát vrátil k novému posouzení. I tentokrát není rozsudek pravomocný, protože odsouzený si proti němu ještě v jednací síni podal odvolání.

Recidivista, zloděj a obchodník s drogami Miroslav Baláž, který si nyní odpykává trest za jiné zločiny a další soudní jednání ho v blízké době čeká, vinu na smrti své přítelkyně popíral. Prý si drogu vzala sama. U soudu se ale opakovaně podařilo prokázat, že je to právě on, kdo jí drogu pomohl v dubnu roku 2012 nitrožilně aplikovat.

Šestadvacetiletá žena byla na drogách závislá, brala je od svých čtrnácti let a nepřestala ani v době těhotenství. „V tom bytě se scházela samá individua, už od pohledu bylo známé, že jsou to feťáci nebo zloději,“ řekla u soudu jedna ze sousedek.

Umírala dlouho

V osudný den někdo do bytu přinesl pervitin. Baláž ho rozdělil na jednotlivé dávky a jednu z nich pak pomohl nitrožilně aplikovat své přítelkyni, která toho nebyla sama schopna, protože byla ve špatném zdravotním stavu a její organismus byl navíc oslaben kvůli umělému přerušení těhotenství.

Žena pak zůstala v bytě sama a nalezena byla až za poměrně dlouhou dobu. „Podle znalců mohla umírat až několik desítek hodin,“ řekl soudce Jaroslav Málek.

Muž byl k dvanáctiletému trestu odsouzen už dříve, odvolací soud ale případ vrátil kvůli potřebě doplnění nových důkazů. Trest ale zůstal opět stejný, došlo jen k úpravě popisu skutku, protože se nepodařilo prokázat, kdo přesně drogu do bytu přinesl.

Případem se nyní bude muset kvůli odvolání odsouzeného znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám