Hlavní obsah

Lékař, který způsobil pacientovi závislost na lécích proti bolesti, dostal definitivně 7,5 roku

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lékař Pavel Brejla má jít definitivně na 7,5 roku do vězení za to, že zavinil závislost svého pacienta na lécích tišících bolest a za ně pak inkasoval miliónové částky. Rozhodl o tom pravomocně Vrchní soud v Praze. Soud Brejlovi zmírnil peněžitý trest náhrady škody ze sedmi na pět miliónů korun, zpřísnil mu naopak zařazení z věznice s dozorem na věznici s ostrahou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proktolog Brejla měl svého pacienta, úspěšného podnikatele, přivést k závislosti na tišícím léku dolsinu v letech 2008 až 2009. Pacient pak pod vlivem silných analgetik zemřel při automobilové nehodě.

Muž se léčil s opakovanými problémy s trhlinami v řitní oblasti, píštělí, souvisejícími záněty a inkontinencí. Brejla se podle obžaloby nesnažil o vyléčení pacienta například po konzultacích s dalšími odborníky, ale jeho chronické bolesti mírnil mnohonásobně překračovanými dávkami analgetik.

Soud dal obžalobě za pravdu v tom, že si lékař musel být vědom jak rizika vzniku závislosti, tak toho, že nepostupuje v souladu s poznatky lékařské vědy. Za vysoké dávky drogy, kterou Brejla poškozenému prodával zcela mimo léčebný postup, inkasoval řádově miliónové částky.

Musí zaplatit pět miliónů a vrátit dary

„Nejen z historie víme, že vidina snadného zbohatnutí zatemní mozek i lidem v postavení srovnatelném s tím, v jakém se nacházel obžalovaný,“ zdůraznil na adresu Brejly předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Obžaloba hovořila o jedenácti miliónech korun, které měl lékař z pacienta vydolovat. Vrchní soud nakonec nařídil pachateli náhradu škody ve výši pěti miliónů. Vydat musí i většinu darů, které od nemocného podnikatele dostal, převážně šlo o elektroniku.

Hlavním usvědčujícím důkazem se staly SMS zprávy, které si lékař s pacientem ohledně směny léků vyměňovali.

Samotný lékař usiloval u soudu zproštění obžaloby. Sám se označoval za osobního přítele svého pacienta. „Postupně se stal mým kamarádem a blízkým přítelem. Léčit někoho blízkého je komplikovanější, zvlášť když trpí bolestmi. Člověk na jeho stezky reaguje citlivěji,“ vysvětloval soudu proktolog. S kolegy prý hledal cestu, jak pacienta léčit, ale na jiné léky, než dolsin, prý nereagoval.

Státní zástupce se ztotožňoval už s výsledkem práce Městského soudu v Praze, který Brejlu odsoudil loni v září, žádal pro něj ale zařazení do přísnější věznice. Vrchní soud mu vzhledem k závažnosti činu vyhověl. Brejla také nebude po propuštění z věznice smět deset let vykonávat lékařskou praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám