Hlavní obsah

Popelář dostal za brutální útok mačetou 14 let vězení

– Praha • Aktualizováno

Na 14 let do vězení poslal Městský soud v Praze popeláře Petra Zvonaře za to, že se v březnu pokusil zavraždit mačetou na ulici svého spolubydlícího z ubytovny. Někdejší juniorský reprezentant ČR v judu Zvonař u soudu tvrdil, že se jen bránil. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Petr Zvonař u pražského městského soudu

Článek

Incident se stal 5. března před desátou hodinou večer v Jihlavské ulici. Podle obžaloby se opilý Zvonař a jeho spolubydlící nejprve pohádali a poté poprali. Zvonař pak prý znenadání vytáhl mačetu o délce čepele 45 centimetrů, kterou do té doby schovával pod oblečením. Zbraní napadl spolubydlícího zezadu.

Po několika úderech do zad a boku začal rány směřovat na jeho hlavu. V oblasti temena a týlu mu tak způsobil hluboké rány. Poté muže srazil na zem, kde do něj kopal a snažil se jej seknout do obličeje. To se mu dvakrát podařilo, na levé tváři mu zanechal rány dlouhé 17 a 16 centimetrů. Zároveň mu vážně poranil ruku, kterou si napadený kryl hlavu.

Mrzí mě, co se stalo. Když mě napadl, měl jsem strach a bránil jsem se.
odsouzený

Fatálnímu následku zabránil svědek, který mezi oba muže skočil a Zvonařovi mačetu vykopl. Pachatel pak zbraň sebral a po odchodu z místa činu ji pohodil do kontejneru. Svědci mezitím přivolali záchranáře, kteří zraněného odvezli na operaci do vinohradské nemocnice. Bez včasné lékařské pomoci mohl podle znalců zemřít.

Zvonař u soudu uvedl, že v den incidentu vypil dva až pět litrů vína, dále pak trochu vodky a rumu. Spolubydlící ho prý napadl nejprve slovně, později pěstí. V tu chvíli prý Zvonařovi vypadla zpod oblečení mačeta, kterou u sebe měl údajně proto, aby ji opravil. Zbraň údajně použil, protože si myslel, že jeho soupeř chce z kapsy vytáhnout nůž.

Za napadení už byl odsouzen 

„Mrzí mě, co se stalo. Když mě napadl, měl jsem strach a bránil jsem se. Jestli budu odsouzen do vězení, chtěl bych tam pracovat, abych mohl posílat peníze dceři a splácet exekuce," řekl Zvonař v závěrečné řeči.

Jeho právník soudu navrhoval, aby Zvonaře uznal vinným z pokusu o zabití, nikoli vraždy. Státní zástupkyně zdůraznila, že napadený neozbrojený muž si po celou dobu útoku uvědomoval bezprostřední ohrožení svého života a byl už smířený s tím, že zemře.

Poukázala také na to, že Zvonař jakožto dlouholetý vrcholový judista by měl být schopen adekvátně reagovat na útok a především se ovládat.

„Způsob úderů však svědčí o pravém opaku, sekal ho hlava nehlava," konstatovala. Dodala, že Zvonař se chová agresivně i k cizím lidem, které bezdůvodně napadá kopy a údery. Za obdobný útok dostal v minulosti podmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám