Hlavní obsah

Bývalý policista jde do vězení za miliónový podvod, přípravu vraždy mu neprokázali

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý policista z Nýrska Jiří Hladík (37) podle pátečního verdiktu Krajského soudu v Plzni připravil svého známého Davida Přerosta (29) o více než čtyři milióny korun vyplacené z pojistky za poškození zdraví při dopravní nehodě. Za podvod půjde na pět let do vězení. Podle soudu se ovšem neprokázalo, že by chtěl Přerosta i zabít, obžaloby z přípravy vraždy tak byl zproštěn.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Hladík u soudu

Článek

Společně s Hladíkem byl obžalován i advokát Petr Čechura, který měl od pojišťovny peníze vymoci, ale místo Přerostovi je poslat na účet Hladíkovy firmy. Toho soud zprostil obžaloby v plném rozsahu.

Podle žalobce chtěl vidět hlavu zabitého

„Hladík peníze vybral a za účelem umlčení Přerosta požádal Martina Lazara, aby ho zabil s tím, že tělo nesmí být nikdy nalezeno. Slíbil mu za to odměnu 600 tisíc korun, kterou později navýšil ještě o 200 tisíc korun,“ tvrdil žalobce Martin Rykl.

Jako důkaz o tom, že Lazar úkol splnil, chtěl po něm Hladík ukázat Přerostovu hlavu. „Lazar vyhledal Přerosta s tím, že mu hrozí nebezpečí, a poskytl mu ochranu. Když ale Hladík stále naléhal, obrátil se Lazar na policii,“ pokračoval žalobce.

„Soud má pochybnosti o věrohodnosti svědka Lazara, který byl oficiálním informátorem policie. Jsou tam náznaky policejní provokace,” vysvětlil mimo jiné v pátek předseda senátu Přemysl Špicar, proč Hladíka zprostil viny z přípravy vraždy.

Policie Hladíka zadržela loni v červnu a obvinila ho z podvodu a přípravy vraždy. Později policisté obvinili jako spolupachatele podvodu i advokáta Čechuru.

Hladík měl vyřídit pojišťovnu

Příběh začal dopravní nehodou před sedmi lety. Tehdy na Klatovsku havaroval opilý řidič Pavel Urban a Přerost jako spolujezdec karambol odnesl vážným zraněním. Za zdravotní újmu mu pojišťovna začala postupně vyplácet odškodnění.

Začátkem loňského roku se Hladík Přerostovi nabídl, že sežene advokáta, který zařídí, aby pojišťovna vyplatila odškodnění jednorázově. Koncem dubna přišlo do advokátní úschovny více než 4,5 miliónu korun, které Čechura poslal na číslo účtu, které mu poskytl Hladík.

„Vypracoval jsem smlouvu o výplatě peněz a předal ji Hladíkovi, aby to nechal Přerostovi podepsat a doplnil o číslo jeho účtu,“ řekl už dříve Čechura reportérovi Práva. Hladík mu pak dohodu vrátil, ale místo Přerostova účtu tam napsal číslo účtu na společnost Askalona, kde Čechura s Hladíkem v té době společně figurovali ve statutárních orgánech.

Na to Čechura reagoval vysvětlením, že Askalona měla dva bankovní účty. „Já měl přehled pouze o jednom kontu, ty peníze šly na to druhé, které spravoval Hladík,“ vysvětloval Čechura. „Já jsem si z té částky strhl pouze provizi za právní úkony vůči pojišťovně. Tím to pro mě haslo a víc jsem se o tu věc nezajímal,“ dodal Čechura.

Peníze z účtu Askalony k Přerostovi nedorazily. Hladík je vybral a není jasné, kde skončily.

Lazar tvrdil, že si najmutí na vraždu vymyslel

V případu nastal zvrat, když korunní svědek obžaloby, recidivista Martin Lazar, navštívil notáře Michala Šilhavého a sepsal před ním prohlášení, ve kterém tvrdí, že si ho nikdo na vraždu nenajal, že si to celé vymyslel. Jako důvod uvedl, že Hladíkovi dlužil peníze a neměl mu je z čeho vrátit.

„Očekával jsem, že bych mohl dostat od Davida Přerosta odměnu za pomoc při vyřizování pojistky. Proto jsem za ním šel, představil se mu jako policista a přesvědčil ho o tom, že ho chce Hladík nechat zavraždit,“ napsal Lazar v prohlášení. U soudu pak odmítl vypovídat s tím, že by si svojí výpovědí mohl přivodit trestní stíhání. Odkázal přitom na prohlášení, které v sepsal u notáře.

V souvislosti s tímto případem byl zatím nepravomocně odsouzen bývalý krajský kriminalista Vladimír Kroc, který se podílel na vyšetřování. Podle soudu Hladíka po zatčení nutil v lese k doznání nezákonným způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám