Hlavní obsah

Muž na Náchodsku lákal trojici školáků do tmavého kombíku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Nedůvěřivost k cizím lidem zachránila minulý týden zdraví a možná život trojici školáků z obce Rychnovek u Jaroměře na Náchodsku. Děti lákal do auta se zatemněnými okny doposud neznámý muž. Policie o případu informovala ve středu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie po řidiči pravděpodobně tmavého kombíku intenzivně pátrá. Zároveň policisté posílili ostrahu Rychnovku se 620 obyvateli a jeho okolí.

„Je tam posílen výkon služby uniformované policie. Kriminalisté spolupracují s pedagogy škol a starosty,“ potvrdila mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Děti odmítly nabídku na svezení

Trojice incidentů se odehrála minulé úterý a středu a rodiče ani obec nenechala v klidu. Dvoutřídku v Rychnovku navštěvuje celkem osmadvacet dětí od šesti do jedenácti let. Muž oslovil s nabídkou svezení na cestě ze školy dvojici osmiletých chlapců. Terčem mužova zájmu se posléze stala desetiletá dívka. Děti nabídku na odvoz odmítly.

„Pravděpodobně nešlo o něčí dobrosrdečnost dopravit děti bezpečně domů. Spíše se obávám zlého úmyslu. Něco podobného se tady doposud nestalo. Obyvatele obce informujeme prostřednictvím obecního rozhlasu a spolupracujeme s policií a školou. Řada rodičů začala děti do školy a zpět doprovázet,“ přiblížila starostka Rychnovku Veronika Velacková (nezávislí).

Rodiče se informovali přes sociální sítě 

Policie pracuje v součinnosti s radnicí, školou i rodiči. Rodiče ale spíše než na policii nejprve spoléhali na sociální sítě. „Rodiče mezi sebou sdíleli informace přes sociální sítě a policii, jež doposud věděla pouze o jednom případu a další zjistila předevčírem, ovšem bezprostředně po incidentech nekontaktovali,“ podotkla Ježková.

Policie dává varovný případ z Rychnovku do možné souvislosti s víkendovou událostí z nedalekého Nového Města nad Metují, kde v sobotu krátce před pátou hodinou ráno došlo k napadení 45leté ženy. Tu během návratu z oslavy nejdříve na jedné z novoměstských ulic oslovil řidič tmavého kombíku.

Muž ženě nabídl svezení. Když odmítla, muž se snažil ji násilím narvat na zadní sedadlo vozu. Mužovu snahu překazila intenzivní obrana napadené ženy a světlomety přijíždějícího auta. Ženě se nakonec podařilo muži vysmeknout a utéct. Násilník vylekaný náhle přijíždějícím vozem z místa ujel.

„Prosíme řidiče vozu, který s napadenou ženou komunikoval a potom pokračoval v jízdě, aby se přihlásil buď na linku 158, případně přímo kriminalistům v Náchodě,“ apeluje Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám