Hlavní obsah

Policie obvinila provozovatele e-shopu, který prodával zboží pro neonacisty

Právo, hon
Nový Jičín

Třiadvacetiletého muže z Novojičínska, který provozoval internetový obchod s oblečením a dalším zbožím zaměřeným na zákazníky z řad extremistů, obvinila policie ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práva a svobod člověka. Při domovní prohlídce mu kriminalisté zboží zabavili a zjistili, že jeho byt je plný neonacistické „výzdoby“.

Foto: Policie ČR

Trička, která muž prodával.

Článek

O případu v úterý informoval mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Na odhalení případu policisté spolupracovali s celorepublikovým policejním útvarem, který se touto problematikou zabývá.

Foto: Policie ČR

Trička, které muž prodával.

„Prostřednictvím svého e-shopu vytvářel, distribuoval a prodával pod svou obchodní značkou oblečení a doplňky zaměřené na extremistické skupiny z řad neonacistů a fotbalových chuligánů,” uvedl Gřes. Na oblečení podle něj používal potisky s motivy a nápisy propagujícími například neonacistickou organizaci Blood and Honor – Combat 18, neonacistickou militantní skinheadskou organizaci Hammer Skins a další hnutí či symboliku zneužívanou nacistickou třetí říší.

Foto: Policie ČR

Výzdoba pokoje obviněného

Muž podnikal v tomto oboru od loňského listopadu na živnost svého otce. „Část oblečení s extremistickou tematikou policisté zajistili. Při samotné domovní prohlídce zadokumentovali také výzdobu na stěnách jeho pokoje zachycující jeho extremistické smýšlení a propagandu,“ dodal mluvčí.

Obviněný je vyšetřován na svobodě. Vzhledem k tomu, že z propagace zakázaných hnutí i ekonomicky profitoval, hrozí mu až deset let trestu odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám