Hlavní obsah

Předávkoval dívku pervitinem poté, co mu uklidila. Dostal 12 let

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 12 let za mříže poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci Tomáše Pilaře (37) za otravu devatenáctileté studentky pervitinem. Potvrdil mu tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě. Druhý obžalovaný Damián Havelka (33), který u KS vyfasoval sedm let, do vězení nepůjde. VS mu trest snížil a uložil mu dvouletou podmínku se zkušební dobou na pět let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Damián Havelka u soudu.

Článek

Zatímco u Pilaře byla podle soudu souvislost mezi podáním drogy a smrtí dívky prokázána, Havelka za její smrt nezodpovídá.

Pilař studentce a také její kamarádce poskytl pervitin za to, že mu uklízely chatu v Čeladné a byt v Ostravě. Smutný příběh se začal odvíjet loni 5. července, kdy dívka a její kamarádka potkaly Havelku. Nabídl jim, že si mohou přivydělat úklidem chaty jeho známého Pilaře.

Ještě před příjezdem do chaty na Čeladné v Beskydech spolu kouřili pervitin. V užívání drog se pokračovalo i na chatě, tentokrát už ve čtyřech. Později Pilař dívkám nabídl, že by mohly uklízet i jeho byt v Ostravě s tím, že za to dostanou opět pervitin.

Dívky do bytu o dva dny později dorazily a tam inhalovaly pervitin pomocí skleněné trubičky. Asi půl hodiny po užití pervitinu se jedné z dívek udělalo špatně.

Na to obžalovaný Pilař reagoval tím, že jí dal vypít vodu s náplní ampule léku Apaurin, který obsahuje účinnou látku diazepam a má tlumivé účinky na centrální nervovou soustavu. Přesto ale 8. července dívka zemřela. Bezprostřední příčinou smrti byla otrava pervitinem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám