Hlavní obsah

V honosných hrobkách našli policisté spoušť po zlodějích

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Na domažlickém hřbitově to ve středu vypadalo jako při natáčení amerického televizního seriálu Sběratelé kostí, ve kterém federální agenti identifikují těla obětí na základě analýzy kostí. Hemžilo se to tady policejními specialisty s rouškami na ústech, kteří zkoumali obsah sedmi honosných hrobek z minulého století.

V honosných hrobkách našli policisté spoušť po zlodějích Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Dostali totiž tip, že v nich rabovali zloději. U všech se podezření potvrdilo. „Pachatelé odsunuli kamenné víko, slezli k rakvím, do kterých vyřezali otvory, a prohledali jejich obsah. Šli po cennostech,“ řekl Právu vedoucí místního policejního oddělení Petr Šmíd.

O zlodějích mluvil v množném čísle, neboť jeden člověk by s deskou vážící půldruhé tuny ani nehnul. „To je práce minimálně pro tři chlapy. Víko se musí přizvednout páčidly a dostat pod něj trubky. Pak už se s ním dá lépe manipulovat,“ vysvětlil spolumajitel domažlického kamenictví Radek Kraus, který se svými zaměstnanci policistům hrobky otvíral.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policejní specialisté prohledávají vyrabované hrobky

Jedna jim zabrala přibližně čtvrt hodiny. „Kdo hrobky otvíral, musel se vyznat. Rozhodně nešlo o žádné amatéry. Navíc to dělali zřejmě v noci “ dodal Kraus. Podle Šmída zloději vraceli víka na původní místo, aby to bylo co nejméně nápadné a nikdo si toho nevšiml. „V květnu se na nás obrátila majitelka jedné hrobky s tím, že se jí zdála škvíra mezi deskami větší než obvykle. Posvítili jsme dolů a zjistili, že tam jsou poškozené rakve,“ uvedl Jaroslav Zavadil z domažlických technických služeb.

Mnoho vlastníků hrobek už nežije

Tím odstartovalo také policejní vyšetřování. „Když jsme podrobně prohlédli víka dalších hrobek, byly na některých patrné stopy po páčidlech. Snažili jsme se zkontaktovat jejich majitele, ale dohledat se nám podařilo pouze dva. Ve většině případů jsou hrobky předplacené i na sto let dopředu a jejich vlastníci už ani nežijí,“ sdělil dále Šmíd.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policejní specialisté prohledávají vyrabované hrobky

V hrobkách bylo uloženo od čtyř do šesti rakví, většinou z měkkého kovu. Pravděpodobně šlo o slitinu mědi a cínu. V té nejstarší z počátku roku 1800 našli policisté ještě zbytky dřevěných rakví. „Technici z kriminálky se snažili uvnitř hrobek zajistit co nejvíce stop. Bylo evidentní, že někdo manipuloval s lebkami. Některé se válely i mimo rakve,“ doplnil Šmíd.

Přehrabování v ostatcích může být nebezpečné

Přednosta Ústavu soudního lékařství v Plzni Miroslav Dvořák upozornil na to, že přehrabovat se v lidských ostatcích může pro zloděje skončit i zdravotními komplikacemi.

„Jestli nebožtíci zemřeli v důsledku nějaké infekční nemoci, jako například tuberkulózy, tak tady samozřejmě existuje riziko nákazy. Bakterie mohou přežít v zemi, pak stačí zvířit prach a člověk by je mohl vdechnout nebo se poranit, a tím se mu dostanou do těla,“ prohlásil Dvořák.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policejní specialista ve vyrabovaném hrobu

Pokud by policie vykradače hrobů dopadla, hrozí jim za trestný čin hanobení lidských ostatků až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám