Hlavní obsah

Po záchranářích házel agresívní muž zavařeniny, talíře i květináče

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

S nebývalou agresivitou se v neděli večer setkali profesionální hasiči i policisté v Uherském Brodě. Místo aby osmadvacetiletý muž, u kterého hrozilo, že skočí z okna, nechal ke svému bytu ve čtvrtém patře přistavit speciální mobilní žebřík, házel po záchranářích při spršce slovních útoků láhve, květináče, talířky a sklenice se zavařeninou.

Foto: Policie ČR

Agresívní muž nezasáhl jen automobil hasičů, ale i policie.

Článek

Kvůli značnému nebezpečí policisté raději uzavřeli celou ulici.

„Těmito předměty byl zasažen i automobilní žebřík hasičů, a to ve chvíli, kdy ho strojník připravoval k případnému zásahu. Lze opravdu mluvit o štěstí, že hasič, který techniku ovládal, nebyl zasažen,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Případný zásah květináčem nebo láhví z úrovně čtvrtého patra by podle něj neskončil jen oděrkami nebo modřinou.

Agresor, který předtím údajně vyhrožoval své sestře a její rodině, že je všechny podřeže, se několikrát květináči trefil i do policejního auta. „Rozbil na něm čelní i zadní okno. V jednom případě se netrefil do policejního ani hasičského auta, ale zasáhl střešní okno osobního peugeotu,“ poznamenal policejní mluvčí Aleš Mergental.

Foto: Policie ČR

Agresivní muž nezasáhl jen automobil hasičů, ale i policii.

„Stále se snažíme držet vysoký kredit díky podstatě své činnosti. Tou je ochrana života a majetku spoluobčanů. Situaci, kdy byli zasahující hasiči přímo napadeni ve Zlínském kraji, ale nepamatujeme,“ přiznal mluvčí.

Doufáme, že tato zkušenost byla pro hasiče v našem kraji tou poslední.
mluvčí hasičů

Původně byli hasiči k zásahu v Uherském Brodě přizváni policií coby asistence při otevírání dveří bytu, ve kterém byl uzamčený muž. „Až na místě jsme zjistili, že měl být pod vlivem alkoholu a vůči svému okolí projevoval agresívní chování,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Vyjednávání trvalo dvě hodiny

Vzhledem k agresivitě muže záchranáři automobilový žebřík po chvíli odstavili a stáhli se. Uklidnit a zadržet se agresora podařilo až policistům po více než dvouhodinovém vyjednávání.

„Muž po domluvě s vyjednávačem sešel bez jakýchkoli problémů a bez zákroku policistů před dům. Při celém incidentu nebyl naštěstí zraněn nikdo z rodinných příslušníků, kterým vyhrožoval, ani policisté nebo hasiči, po nichž mimo jiné házel věci z oken, ani sám mladý muž,“ potvrdil policejní mluvčí.

Hasičům zůstala jako památka na tento zásah poškozená technika. „Škoda je předběžně odhadnuta na několik tisíc korun. Doufáme, že tato zkušenost byla pro hasiče v našem kraji tou poslední,“ dodal Libor Netopil.

Vzhledem k tomu, že měl mladík v krvi 1,9 promile alkoholu, odvezli jej policisté do protialkoholní záchytné stanice. Muže podezřívají ze spáchání trestného činu poškození cizí věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám