Hlavní obsah

Motivy čtyřnásobné vraždy z Brna-Ivanovic jsou i po roce nejasné

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Příští čtvrtek to bude rok, co v Brně-Ivanovicích došlo k jedné z nejbrutálnějších a také nejzáhadnějších vražd v zemi za poslední léta. Americký mladík Kevin Dahlgren tam zvláště bestiálním způsobem vyvraždil čtyřčlennou rodinu svých vzdálených příbuzných. Poté z České republiky za dramatických okolností uprchl a nyní je v USA jako jediný podezřelý z tohoto činu zadržován ve vazbě.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Článek

Zda se někdy dostane před soud v ČR, není zatím stále jasné, stejně jako dosud nikdo netuší, co bylo důvodem k jeho činu.

„Policie v naší zemi udělala všechno, co bylo v jejích silách, a skutečnost, že postupovala správně, dosvědčuje i fakt, že naše důkazy americká strana plně respektuje a na jejich podkladě je stále hlavní podezřelý v americké vazbě. Jestli však bude podezřelý vydán ke stíhání, to už my ovlivnit nedokážeme,“ uvedl k případu policejní ředitel Jihomoravského kraje Leoš Tržil. Jak dodala tisková mluvčí, bude nyní stejný soud už podruhé posuzovat žádost o vydání Dahlgrena do ČR.

„Teprve na základě rozhodnutí tohoto soudu může americké ministerstvo nařídit, aby byl vydán. Toto rozhodnutí v USA soudu nepřísluší,“ přiblížila složitosti kolem případu mluvčí Petra Vedrová.

Takového člověka jen málokterý stát nechá běhat volně na svobodě
kriminalista

I kdyby USA Dahlgrena nevydaly ke stíhání do ČR, kde je obviněn z brutální čtyřnásobné vraždy, proces v kauze se zřejmě v Brně uskuteční, a to v jeho nepřítomnosti. Uvedl to advokát Richard Špíšek, který byl Dahlgrenovi v ČR přidělen ex offo. Podle něj ale „věc směřuje spíše k vydání“ muže.

Stejný optimismus ovšem nesdílejí policisté, kteří se případem zabývali. „Byl by to pro USA značný precedens a já jsem v tomto případě k možnosti jeho vydání dost skeptický. Ale uvidíme. V každém případě stále zajímá každého, kdo se tímto zcela neobvyklým čtyřnásobným mordem zabýval, motiv činu. Ten si jen stěží dokážeme představit. Osobně se však domnívám, že ani v případě nevydání se ten mladý muž na svobodu v USA nedostane. Tamní policie podle našich důkazů ví a věří, že čtyřikrát bestiálně vraždil. A takového člověka jen málokterý stát nechá běhat volně na svobodě,“ řekl Právu jeden z kriminalistů.

Američan v Brně-Ivanovicích zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Příbuzní mu přitom poskytli ve svém domě azyl během návštěvy ve staré vlasti jeho rodičů, kde údajně hledal kořeny rodiny. Po činu pak zřejmě založil požár, při jehož likvidaci našli zavražděné hasiči.

Po činu cizinec odjel do Vídně na letiště a vrátil se do své vlasti. Ve Washingtonu jej krátce po přistání letadla zadrželi agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Mladík, kterému bude dvaadvacet let, svoji vinu popírá. V únoru podal žádost o propuštění z vazby. Byla ale zamítnuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám