Hlavní obsah

Dupl spoluvězni na hlavu kvůli bundě, soud mu potvrdil dalších 11 let ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za pokus o vraždu spoluvězně ve Valdicích na Jičínsku si recidivista Antonín Jóni prodlouží pobyt za mřížemi o 11 let. Verdikt s konečnou platností potvrdil Nejvyšší soud (NS), když odmítl mužovo dovolání. Jóni se s dalším trestancem popral a potyčku završil tím, že dupl na hlavu ležícího muže. Kdyby se vyvaroval násilí, opustil by věznici v dubnu 2015.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Antonín Jóni u soudu.

Článek

Zejména kvůli surovému a záludnému dupnutí neuvěřil Nejvyšší soud Jóniho obhajobě, podle níž útočník neměl v úmyslu soka usmrtit. „Takovýto náhlý a velkou intenzitou vedený způsob útoku v sobě nutně zahrnuje i možnost toho, že bude poškozenému způsobena smrt, neboť v hlavě jsou umístěny pro život nezbytné orgány,“ stojí v usnesení, které vzešlo z neveřejného jednání.

Incident se stal v říjnu 2011. Jóni, který podle dozorců již v minulosti napadal slabší vězně, měl nejprve konflikt s jiným vězněm v cele. Později zaútočil i na dalšího spoluvězně, který byl ve vězení za vraždu prodavačky.

Spor prý vznikl kvůli teplákové bundě, kterou mu Jóni odmítal vrátit. Jóni muže nejprve několikrát uhodil do hlavy pěstí i otevřenou dlaní. Poté jím udeřil o betonovou podlahu a v útoku pokračoval, i když se už napadený nebránil. Když se pak zmlácený muž pokusil zvednout hlavu, Jóni mu na ni velkou silou dupl. Muž zůstal ležet se zapadlým jazykem, tekla mu krev a chrčel. Život mu zachránila první pomoc od dalšího vězně a převoz do jičínské nemocnice.

Jóni už dříve celou kauzu označil za spiknutí spoluvězňů, chtěli ho prý vydírat. Jeho verzi o tom, že zraněný muž spadl z postele, však vyvrátil soudní znalec. Ve vězeňském prostředí není Jóni žádným nováčkem – odsouzen byl už osmkrát, z toho sedmkrát k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Byl usvědčen z loupeží, krádeží, útoku na veřejného činitele, z vydírání či úvěrového podvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám