Hlavní obsah

Zásah policie v pražských muslimských centrech byl v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zásah policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pražských muslimských centrech před dvěma týdny byl podle českého práva v pořádku. Informovalo o tom ministerstvo vnitra poté, co policejní prezident Tomáš Tuhý seznámil ministra Milana Chovance (ČSSD) se závěry interního policejního šetření.

Foto: Petr Horník, Právo

Tak vypadal policejní zátah ÚOOZ v islámském centru v pasáži Jiřího Grossmana.

Článek

"Policejní prezident mě dnes seznámil s komplexní prověrkou zásahu, který se jeví v souladu s českým právem. Jedná se však o živou kauzu, z níž nechci ani nemohu mít podrobné informace," uvedl Chovanec. Zároveň uvedl, že chápe rozhořčení muslimské komunity, a požádal policisty, aby příště při podobných zásazích zohlednili všechny aspekty a rizika.

"Na druhou stranu chápu rozhořčení dosud poklidné muslimské komunity v České republice. Zároveň jsem dnes požádal zástupce policie, BIS a UZSI (zpravodajské služby), aby v budoucnu při případných zásazích tohoto typu společně zohledňovali i ostatní aspekty a rizika, které podobné zásahy mohou vyvolat," doplnil Chovanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zásah těsně před začátkem důležité páteční modlitby kritizovali muslimové a stěžovali si na něj diplomaté. Muslimové si kromě nevhodného načasování zásahu stěžovali například na to, že policisté v modlitebně chodili v botách, což se podle muslimských zvyklostí nesmí.

Policisté zasahovali před modlitbou

Z výsledku interního šetření vyplývá, že policisté zasahovali v muslimských centrech před začátkem páteční modlitby, a nemohli ji tedy narušit. Vyzvali prý také diplomaty, ženy, děti a zdravotně postižené, aby hned z místa odešli.

Policie pak obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání knihy šířící rasismus a distribuoval ji.

Zásah mohl souviset s knihou Základy tauhídu - Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan uvedl, že jsou v ní extrémní muslimské názory, nedávno kvůli knize podal trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám