Hlavní obsah

Odvolání Hermana z funkce ředitele ÚSTR je neplatné

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Loňské odvolání současného ministra kultury Daniela Hermana z pozice ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je neplatné. Rozhodl o tom v pátek Obvodní soud pro Prahu 3. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Podle mluvčího se ÚSTR proti verdiktu odvolá, spor tak bude řešit městský soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Herman

Článek

Soudkyně Markéta Písaříková prohlásila, že k odvolání Daniela Hermana nedošlo právním způsobem. Svoje rozhodnutí dále nezdůvodnila.

"Jsem velmi rád, že zvítězilo právo a zvůle není možná," řekl Herman po skončení soudu.

Hermana toto rozhodnutí postavilo do kuriózní situace. Pokud verdikt nabyde právní moci, stane se ministr kultury opět ředitelem ústavu. Zda do funkce nastoupí, zatím nechtěl sdělit. "Nechci nic předjímat, počkejme, až věc bude pravomocná," dodal.

Po odvolání mu nebylo nabídnuto místo

Herman podal žalobu proti svému odvolání z dubna loňského roku. Nelíbil se mu postup Rady ústavu, který prý porušil jak jednací řád, tak i pracovně-právní předpisy. Po odvolání mu nebyla předložena nabídka žádné pracovní pozice. A to ani místo tiskového mluvčího, které bylo v den jeho odvolání volné.

„Toto místo bylo narychlo obsazené, den po odvolání z funkce ředitele,“ připomněl ve svém závěrečném návrhu Hermanův advokát.

Rada ústavu odvolala Hermana kvůli tomu, že prý nebyla spokojena s jeho prací a kritizovala ho kvůli chybějící koncepci vědecké práce, která se také projevovala v silné obměně pracovníků. Poslední kapkou byla služební cesta do USA, která prý neměla pro ústav žádný přínos.

Hermanovo sesazení vyvolalo loni bouři na politické scéně, podle tehdy vládnoucí ODS to byl jasný důkaz spolupráce ČSSD a KSČM. Obě strany to odmítly.

Novým ředitelem ÚSTRu byl v polovině dubna zvolen Zdeněk Hazdra.

Reklama

Výběr článků

Načítám