Hlavní obsah

V Ústí nad Labem pochodovala radikální pravice i antifašisté s Romy

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Zhruba tři stovky antifašistů a místních Romů se ve čtvrtek kolem 15:30 vydaly na pochod Ústím nad Labem směrem k Mírovému náměstí, kde se shromáždili příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Ta tam svolala prvomájové shhromáždění pod heslem Budoucnost má česká koruna, ne euro. Policie vyzývala pochodující anarchisty i Romy k rozchodu.

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové v Ústí nad Labem Video: Karel Otcovský , Právo

 
Článek

Do Ústí dorazily desítky pravicových i levicových radikálů. Po poledni policisté zadrželi dva levicové radikály, kteří napadli členy policejního antikonfliktního týmu. Skupinka zhruba deseti anarchistů v centru města vyprovokovala střet s pořádkovou policií.

Akce DSSS začala ve 14 hodin, po ní se příznivci radikální pravice vydali na pochod městem. Antifašisté se sešli asi 200 metrů od trasy pochodu v Mánesových sadech. Po 16. hodině už se účastníci pochodů z obou stran po drobných incidentech začali rozcházet.

Foto: ČTK

Policisté kontroluje muže v Ústí nad Labem, kam 1. května Dělnická strana sociální spravedlnosti svolala shromáždění.

Policie má k dispozici pořádkové jednotky z Ústeckého a Libereckého kraje a také z Prahy. V ulicích operují antikonfliktní týmy, psovodi a dopravní policisté. Policie nechce přesné číslo z taktických důvodů říct, podle odhadů jich je kolem 700.

DSSS avizovala, že na mítink dorazí zástupci německé krajně pravicové strany NPD. Ve městě proto pomáhá asi deset policistů z Drážďan. Dorazili radikálové z Polska. Akce obou táborů sleduje monitorovací tým Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Všechny příjezdové cesty do Ústí nad Labem jsou od rána monitorovány policisty, kteří prohledávají podezřelá auta a zabavují vše, co by mohlo posloužit jako zbraň.

Foto: ČTK

Policisté kontrolují vozidlo ve čtvrtí Vaňov v Ústí nad Labem.

Radikálové přijížděli do města po menších skupinách. Třeba vlakem z Ostravy jich přijely zhruba dvě desítky. Policisté na ně čekali na nádraží, kde ověřovali jejich totožnost.

Mítink měl mít předvolební náplň. Že jde jen o maskovací manévr, ale ukazoval následný plánovaný pochod směrem k největšímu ústeckému ghettu Předlic.

Do lokality by se ale radikálové neměli dostat. Všechny přístupové trasy si v předstihu zabraly občanské iniciativy, které zde pořádají různé akce pro zdejší sociálně slabé občany.

Foto: ČTK

Policisté hlídkují v ulicích Ústí nad Labem.

Pochod na několik hodin částečně ochromil i městskou hromadnou dopravu. Dopravní podnik nasadil na celý den jen autobusy, některé zastávky na trase pochodu dočasně uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám