Hlavní obsah

Obchodník dovezl z USA přístroje pro noční vidění, hrozí mu trest

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podmínku a zákaz činnosti chce státní zástupce pro brněnského podnikatele Radka Tyla. Muž podle obžaloby dovezl z USA přístroje pro noční vidění, čímž měl porušit zákon, neboť neměl potřebnou licenci pro obchod s vojenským materiálem.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Podnikatel se hájí tím, že nešlo o vojenský materiál, a navíc že zboží v pořádku prošlo českou celní kontrolou. Verdikt v případu vynese senát brněnského Krajského soudu v čele s Alešem Novotným příští týden.

Tylovi hrozí za jeho obchody až deset let vězení, státní zástupce se však v závěrečné řeči nechal slyšet, že podmínka a zákaz činnosti budou dostatečným trestem.

„Nebylo to obchodování se zbraněmi v pravém slova smyslu, nejednalo se ani o kontakt s problematickými destinacemi. Ovšem je nepochybné, že to, co obžalovaný dovážel, je vojenským materiálem, ke kterému je potřeba licence,“ konstatoval státní zástupce.

Jsou pro civilní použití, brání se podnikatel

Podnikatel se ohradil tím, že dovezl přístroje vhodné například pro myslivce, jednalo se prý o civilní verze přístrojů pro noční vidění.

„Firma, se kterou jsem v USA obchodoval, dělá přístroje pro noční vidění pro armádu i civilní použití. S těmi armádními ale vůbec neobchoduje,“ upozornil.

Podle obhájce je s podivem, že dovážené zboží prošlo vždy přes celní kontrolu.

„Celní orgány sice zboží třeba na několik měsíců zadržely a zkoumaly, ovšem potom vždy zboží pustily bez problémů dál. A nejednou se o to začala zajímat policie,“ upozorňoval obhájce.

Tyl se navíc brání tím, že v západní Evropě se podobnými systémy bez problémů obchoduje.

„To je irelevantní, u nás platí české zákony. Pokud měl obžalovaný pochybnosti, nic mu nebránilo v tom, aby se o potřebě povolení pro obchod informoval,“ zakončil žalobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám