Hlavní obsah

Vypila 10 piv a pak umlátila měsíční dcerku. Dostala 16 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tři týdny po porodu se brněnští lékaři ze všech sil starali o malou dívenku, která se narodila pětadvacetileté Markétě Y. Když konečně děvčátko opustilo nemocnici, po týdnu v péči své matky zemřelo. Krkavčí matka měsíčního kojence několikrát udeřila tak prudce, až mu doslova rozbila lebku na kousky. Matka za to ve středu u brněnského krajského soudu dostala 16 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Markéta Y. po celou dobu jednání usedavě plakala.

Článek

Osudný den na konci prosince loňského roku žena podle svých slov vypila asi deset piv. Když manžel přišel večer z práce, hned se s ním dala do tak prudké hádky, že sousedé raději zavolali policii. Žena skončila v rukou strážců zákona a otec šel zkontrolovat děti.

Zatímco starší dcerka byla v pořádku, měsíční holčička už jen tiše sténala a na hlavičce se začínala vybarvovat modřina. Vyděšený otec sice ihned zavolal záchranáře, těm se ale ani přes velkou snahu nepodařilo kojence zachránit. Přivolaný soudní lékař pak poznal, že dítě má rozbité lebeční kosti.

Protože jsem byla opilá, asi dvakrát mi při koupání vyklouzla z náručí a uhodila se o hranu umyvadla.
odsouzená

„Matka v opilosti napadla svou dceru opakovanými tupými údery na hlavu, čímž jí způsobila několikanásobnou tříštivou zlomeninu lebečních kostí a následné krvácení do mozku,“ řekl v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdíra.

Matka před soudem vyplakala potoky slz, ale rozhodně odmítla, že by svou dceru napadla. „Rozhodně jsem jí nedala ani jednu ránu, byla pravda, že jsem byla opilá, ale své děti miluju,“ vzlykala při své výpovědi.

Byla nespokojená, nudila se, manžel byl pořád v práci, tak pila a užívala pervitin.
psycholožka

Po týdnu, co si dceru odnesla z porodnice domů, se ji prý rozhodla poprvé vykoupat. „Protože jsem byla opilá, asi dvakrát mi při koupání vyklouzla z náručí a uhodila se o hranu umyvadla,“ nabídla svou verzi zranění.

Při porodu měla dvě promile

Tu ale rozcupovali znalci z oboru soudního lékařství. „Přestože hlavička tak malého dítěte je ještě velmi pružná, nebyla schopna vydržet intenzivní násilí a kosti se zlomily. Stává se, že třeba při koupání dojde k pádu kojence, a to i na zem, ale nikdy to nekončí takovým zraněním,“ konstatovali znalci s tím, že zranění mohlo být způsobeno například dupnutím na hlavičku, opakovaným úderem pěstí či mrštěním dítěte proti hraně umyvadla.

„Obžalovaná jedná impulzivně, nepromyšleně. Byla nespokojená, nudila se, manžel byl pořád v práci, tak pila a užívala pervitin. Zabývala se svou žárlivostí a podezříváním manžela. Když pod vlivem alkoholu opadly zábrany, stačilo, aby dítě zaplakalo nebo ji nějak rozčílilo a mohla na něj zaútočit,“ upozornila znalkyně psycholožka. O příchylnosti matky k alkoholu vypovídá i to, že při porodu měla v krvi dvě promile.

Obhajoba ještě namítala, že zranění mohla kojenci způsobit jeho 2,5letá sestra, to ale znalci odmítli. „Už se asi nedovíme, co se tam přesně stalo, ale je jasné, že dítě zemřelo násilnou smrtí po úderech na hlavu. Nebyla tam jiná osoba než matka, která mohla zranění způsobit,“ uzavřel soudce Daniel Plšek. Ženě hrozil až doživotní trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám