Hlavní obsah

Mladík umlátil a okradl nejlepšího kamaráda, půjde na 19 let za mříže

Novinky, Jan Pecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejlepšího kamaráda z dětství těžce zranil, okradl a nechal utopit v rybníce. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl odvolání a potvrdil Vojtěchu Dleskovi 19 let ve vězení s ostrahou. Obhajoba požadovala uznání polehčujících okolností a snížení trestu. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Jan Pecha

Odsouzený Vojtěch Dlesk před Vrchním soudem v Praze

Článek

„Trest je přísný, ale ne nepřiměřený. Zdevastoval mu obličej, chtěl ho dorazit utopením, umíral po celou dobu,“ řekla u soudu státní zástupkyně.

Zločin ale neskončil, ani když oběť okradl. Kamarádovi odcizil klíče od bytu, kde ukradl dalších 1800 Kč. Podle jeho slov mu byla zima a chtěl se v bytě ohřát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výjimečný trest nedostal jen kvůli svému věku

Jako polehčující okolnosti chtěla obhajoba, aby byl uznán například nízký věk obžalovaného nebo fakt, že projevil lítost a omluvil se. Podle odvolacího soudu byl právě nízký věk to jediné, co zachránilo jedenadvacetiletého Dleska od výjimečného trestu. Ten mu hrozil, protože oběť umírala obzvláště trýznivým způsobem.

„To, co se stalo, nebylo plánované, byla to nešťastná náhoda. Strašně toho lituji a bude mě to pronásledovat až do konce života,“ snažil se ještě před potvrzením verdiktu vyjádřit lítost Dlesk.

Podle znalců je ale schopný projevit lítost jen k vlastní osobě a ne k druhým. U přelíčení několikrát zaznělo, že jeho resocializace bude značně ztížená. Jednou z věcí, které podle znalců poškodily psychický vývoj Dleska, bylo i prostředí, kde vyrůstal.

K vraždě se přiznal servírce 

Brutální vražda se stala loni v červenci u havlíčkobrodského rybníka Hajdovec. Svého stejně starého kamaráda Dlesk napadl klackem a dalším nespecifikovaným předmětem, pravděpodobně boxerem. Poté ho ještě zaživa okradl a odtáhl k vodě, kde ho nechal utopit.

Dopaden byl poté, co se přiznal servírce k tomu, co spáchal. Říkal, že někdo jeho kamaráda zavraždil. Servírka zavolala policii a ta ho druhý den zatkla. K činu se přiznal. Krajský soud v Hradci Králové Dlaska letos v únoru poslal do vězení za vraždu, krádež a porušování domovní svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám