Hlavní obsah

Za výbuchem granátu pod automobilem stála zřejmě žárlivost

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Za vším hledej ženu. Tohle francouzské přísloví platí zřejmě i v případu Oldřicha Marka (45), kterému loni v říjnu v Klatovech explodoval pod autem nastražený ruční granát.

Článek

Přestože policie během půlročního vyšetřování pachatele nevypátrala a spis nyní uložila k ledu, některé okolnosti nasvědčují tomu, že za atentátem může být žárlivost. Je o tom přesvědčený i samotný Marek, který poprvé od výbuchu promluvil s médii.

„Granát bouchl, když jsem odjížděl od domu své známé. Té se dvořil jistý člověk ze Sušice, kterého odmítala. Jasně jsem mu řekl, ať jí dá pokoj, že u ní nemá šanci. Jenže on ji obtěžoval a pomlouval mě u ní. Dělal jí doslova peklo, byl to stalking jako vyšitý,“ řekl Právu Marek s tím, že sice nemá proti tomuto muži důkazy, ale je si skoro jistý, že má v nastražení granátu prsty.

Tomuto podezření nasvědčuje další indicie. Podle informací Práva policie zajistila v blízkosti poškozeného vozidla železnou tyč s pachovou stopou, která podle expertízy patří právě zmiňovanému muži.

Ten Právu potvrdil, že ho policisté v souvislosti s vyšetřováním případu vyslýchali. K čemu se do policejního protokolu vyjadřoval, ale nechtěl specifikovat.

Výbuch granátu nezaregistroval 

„Podepsal jsem jim tam mlčenlivost. Teď něco řeknu a budu z toho mít akorát polízanici,“ vysvětlil. Útok granátem Marka překvapil. „Že jde o nástražný systém s náloží, jsem zjistil až později. Samotný výbuch jsem totiž ani pořádně nezaregistroval,“ uvedl pro Právo Marek.

„Bylo to tak, že brzy ráno ještě za tmy jsem sedl do auta, nastartoval a začal couvat z parkoviště. Měl jsem nahlas puštěné rádio,“ dodal Marek. „V bočním skle na vedle zaparkované dodávce jsem si všiml záblesku. Zastavil jsem, vystoupil z auta a ve světle lampy uviděl na zemi nějaké střepy. Byl cítit smrad po spálené gumě, pravá pneumatika byla prázdná. Myslel jsem si, že jsem ji píchnul o sklo a ona bouchla,“ vzpomínal.

Když chtěl vyměnit kolo, zjistil, že mu na šrouby nepasuje klíč. Rozhodl se počkat, až otevřou v pneuservisu. „Jakmile se rozednilo, zjistil jsem, že blatník nad kolem je jeden cedník. Volal jsem policii,“ dodal.

Byl přesvědčený, že policisté případ dotáhnou do konce. „Pachatel někde běhá po svobodě a může to udělat znovu. Takže jsem teď ostražitější, než vyjedu, auto si zkontroluji. Upřímně řečeno, někdy se přistihnu, že se chovám jako paranoik,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám