Hlavní obsah

Žalobkyně měla přijít o talár, nakonec přijde jen o peníze

Právo, pko

Téměř slyšitelný kámen ze srdce spadl ve čtvrtek po verdiktu kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) prachatické státní zástupkyni Miroslavě Prokešové. Zástupce ministerstva spravedlnosti totiž původně požadoval, aby žena přišla o talár, kárný senát jí ale nakonec snížil pouze plat o 10 procent na dobu tří měsíců.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslava Prokešová si mohla po verdiktu kárného senátu oddychnout.

Článek

Prokešová působila jako šéfka okresních žalobců v Pelhřimově, kteří dozorovali stíhání známého jejího muže pro podezření z krácení daní. Když stíhání státní zástupce zastavil, půjčil podezřelý manželovi žalobkyně půl miliónu a Prokešová si z účtu, ke kterému měla stejně jako její manžel přístup, hned vybrala několik desítek tisíc korun. Podle kárného senátu porušila své povinnosti a ohrozila důvěru ve státní zastupitelství.

„Jednalo se o kárné provinění. Když si půjčí manžel státní zástupkyně peníze od člověka, který je předtím stíhán tímto státním zastupitelstvím, tak to není správné. Na druhou stranu, kárně obviněná už si také užila svoje,“ konstatoval předseda senátu Jaroslav Vlašín.

Sama státní zástupkyně se totiž po převzetí půjčky dostala do hledáčku policie a dokonce stanula i před soudem pro zneužití pravomoci úřední osoby, dlouhou dobu byla také postavena mimo službu. Trestní soud ji ale nepotrestal s tím, že šlo jen o kárné provinění. Po propuknutí případu sama rezignovala na vedoucí post.

Podala si žádost do Strakonic

Podle ministerstva měla Prokešová vyloučit sebe a tím i celý svůj úřad z dozorování případu. Místo toho se ale zajímala o vývoj vyšetřování a jednou se dokonce s podezřelým sešla v budově státního zastupitelství. „Flagrantně tím porušila povinnosti státního zástupce,“ prohlásil zástupce ministerstva spravedlnosti.

Prokešová před soudem řekla, že ji kauza připravila o několik let života. „Nešlo o žádného mého blízkého přítele, ale když se člověk v tom městě narodil a vyrůstal, tak tam zná téměř každého. Nikoho jsem neovlivňovala a do ničeho jsem nezasahovala. Když si od něj manžel půjčil peníze, jasně jsem jim řekla, že vše musí být v naprostém pořádku a že musí mít řádnou smlouvu. Už jsem podala žádost o přeložení do Strakonic, kde nikoho neznám,“ zakončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám