Hlavní obsah

Smrt Roma v Teplicích neměla rasový podtext, soud potrestal rvačku pěti lety

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Na pět let do vězení poslal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem 31letého Stanislava Sýkoru za rvačku, při níž loni v květnu zemřel na zahájení lázeňské sezóny v Teplicích 49letý Rom. Sýkora byl původně obžalován z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozilo mu až 16 let. Soud čin ale překvalifikoval. Řešil také rasový podtext činu, o ten ale podle senátu nešlo.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stanislav Sýkora u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Loni 24. května večer měl Sýkora v Teplicích nožem zaútočit na Roma s nožem, poté měl zranit i další dva lidi. Sýkora byl pod vlivem alkoholu, telefonem ho přivolal jeho známý s tím, že má problémy se skupinou šesti osob.

Za tou se vydali, a když ji dostihli, měl Sýkora vyvolat nadávkami rvačku. Ve vzniklé potyčce vytáhl nůž. Jednoho z mužů dvakrát bodl, jedna rána zasáhla srdce. Pak měl nožem zranit i další dva muže, jednoho měl bodnout do hrudníku, druhého do ruky a ucha.

Podle obžaloby měl konflikt rasový podtext, při konfliktu padly nadávky jako „černá svině“. „Soud má za to, že nešlo o jednostranné, ale oboustranné urážky,“ řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Felzmann.

Sýkora u soudu následků rvačky litoval. Ve své výpovědi uvedl, že se jen bránil a byl napaden tyčí. Prý se jen ohnal nožem a neví, že by někoho bodl. „Chtěl bych se pozůstalým omluvit, je mi to líto,“ řekl Sýkora. Ten už byl v minulosti soudně trestán, například řídil pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám