Hlavní obsah

Bohumín hodlá zatočit se zloději kovů

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Skoncovat s marným bojem se zloději kovů hodlají v Bohumíně na Karvinsku. Od 1. července tam začne platit novelizovaná vyhláška o nakládání s odpady, podle níž už nebude možné prodávat kov či papír ve sběrnách. Podobné nařízení vydají také v sousedním Rychvaldu a Dolní Lutyni. Ve středu budou však senátoři projednávat jiný návrh. Podle něj by bylo možné odebrat licenci té sběrně, která vykoupí něco, co nesmí.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Naposledy 30. června budou moci lidé v Bohumíně prodat šrot ve sběrně. Od 1. července jim to zakáže nová vyhláška.

Článek

„Nechceme sedět se založenýma rukama. Naši strážníci denně řeší krádeže kovů, zloději se nezastaví před ničím. Není to tak dávno, co zloději zapálili dům v Lounské ulici jenom proto, aby se dostali ke kovovým částem střechy, které hasiči při zásahu shodili dolů,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Od 1. července by lidé kovový odpad podle vyhlášky odevzdávali bezplatně do městského sběrného dvora. Město by pak nasbírané suroviny prodalo do té sběrny, která nabídne nejlepší výkupní cenu.

Majitelé sběren nesouhlasí 

„Ve čtyřech bohumínských sběrnách skončí čtvrtletně přibližně 500 tun šrotu. Pokud by tento šrot skončil v městském sběrném dvoře, mohli bychom výtěžek z jeho prodeje použít buď na navýšení počtu veřejně prospěšných pracovníků, nebo bychom mohli snížit cenu za odpady,“ uvedl místostarosta Bohumína a autor návrhu Lumír Macura (ČSSD). Podnikatelů se podle jeho slov změna týkat nebude a budou moct soukromé sběrny využívat stejně jako dosud.

Koho se však nařízení dotkne velmi, jsou provozovatelé sběren. „Jakmile to začne platit, tak to můžu zavřít,“ řekl důchodce Zdeněk, jenž provozuje sběrnu v Bohumíně-Vrbici. „Vůbec ničemu to nepomůže, protože ti lidé si peníze obstarají jinak. A kriminalita ve městě stoupne,“ upozornil Zdeněk.

Motivace k práci, ne k pobírání dávek

Toho se Bohumínští nebojí, naopak rádi by stejné opatření dostali i do zákona o odpadech. „Jsme si vědomi, že měníme následek. Krádeže jsou způsobem obživy některých lidí. Proto apelujeme na stát, aby současně řešil příčinu problému – vysokou nezaměstnanost, kšeftování s ubytovnami, motivování lidí k práci a ne k pobírání sociálních dávek,“ řekl Macura. Vedení Bohumína chce situaci řešit i s  ministerstvem životního prostředí (MŽP), aby návrhy zapracovalo do vyhlášky MŽP a následně i do zákona o odpadech.

Ministerstvo chce jít jinou cestou. „Vnímáme problematiku nelegálních výkupů kovů jako velmi závažnou a ministerstvo bude hledat zlepšení stávající regulace této činnosti. Změny současné úpravy mohou zahrnovat například zpřísnění podmínek provozu dotčených zařízení, úpravu podmínek vedoucích k odebrání souhlasu s provozem zařízení nebo zvýšení sankcí,“ řekla mluvčí rezortu Jana Taušová.

Reklama

Výběr článků

Načítám