Hlavní obsah

Policie obvinila exhejtmana Šulce a další čtyři lidi kvůli ROP Severozápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila pětici bývalých a současných zaměstnanců Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad z porušování povinností při správě cizího majetku. Jedním z obviněných je i exposlanec ODS Jiří Šulc, který býval hejtmanem Ústeckého kraje a předsedal výboru regionální rady ROP Severozápad. O obvinění ve středu informoval současný předseda výboru Petr Navrátil (ČSSD).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý hejtman a předseda Regionální rady Jiří Šulc doposud u soudu působil v roli svědka.

Článek

Obvinění se týká uzavření konkurenčních doložek v řádu statisíců korun pro dva bývalé ředitele úřadu, Petra Kušnierze a Pavla Markvarta. Doložky jim zajišťovaly dvanáct měsíčních platů po jejich odchodu z funkcí. Úřad jim statisíce vyplatil.

Mezi obviněnými je kromě Šulce i Markvart, Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený ředitel, právník úřadu Jan Martinovský a současná ředitelka Jana Havlicová, uvádí se v obvinění.

Policie věc blíže nekomentuje

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták obvinění nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Provádíme úkony trestního řízení, které dozoruje Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Labem, souvisí s podezřením z trestné činnosti ROP Severozápad, ale vzhledem k tomu, že úkony probíhají, tak v současné době žádné další informace sdělovat nebudeme," řekl.

Podle Navrátila podepsal doložky právě Šulc. "Doložky odporovaly zákoníku práce, podle něj nemůže být úředníkům konkurenční doložka dána," vysvětlil Navrátil. Kušnierzovi úřad vyplatil 385 000 korun, Markvartovi 424 000 korun.

"Obrátila jsem se na externího právníka, který řekl, že doložka u pana Markvarta platí. Jednali jsme alespoň o snížení částky, což se podařilo," řekla jedna z obviněných Jana Havlicová. Proti obvinění se bude bránit. "Podám stížnost," řekla.

Havlicová zatím ve funkci zůstává. "V pondělí bude o situaci jednat výbor regionální rady a ten rozhodne," doplnil Navrátil.

Loni již padaly obžaloby

Již loni v prosinci byla přitom podána obžaloba na osm lidí obviněných kvůli machinacím s dotacemi v ROP Severozápad. Mezi tehdy obviněnými je bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) a také tři už bývalí ředitelé Úřadu regionální rady ROP Severozápad Petr Vráblík a zmiňovaní Markvart a Kušnierz.

Některým z nich hrozí až dvanáctileté vězení. Kušnierz si už odpykává pětiletý trest za přijímání úplatků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám