Hlavní obsah

Samozvaná bankéřka vybrala od důvěřivců desítky miliónů, dostala pět a půl roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na pět a půl roku poslal Krajský soud v Ostravě za mříže Kristínu Mrózkovou, která v letech 2004 až 2009 vybrala od více než stovky důvěřivých lidí peníze se slibem jejich vysokého zúročení. Většina z nich na peníze dosud čeká, škoda byla v obžalobě vyčíslena na 89 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kristína Mrózková u Krajského soudu v Ostravě

Článek

Mrózková musí podle rozsudku poškozeným zaplatit 47 miliónů, se zbytkem nároků soud odkázal její klienty na občanskoprávní řízení. Soud ženu uznal vinnou z podvodu.

„Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaná i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou,“ uvedla v pátek mluvčí soudu Lucie Böhmová. Rozsudek padl bez pozornosti médií už v pondělí.

Podle obžaloby žena poskytovala bez licence služby bankovního charakteru. Od lidí vybírala peníze s příslibem tučného zúročení. Klienti jí věřili, protože působila dojmem velmi seriózní a vzdělané dámy.

Věděla, že peníze nevrátí  

„Na základě uzavřených smluv o finanční půjčce nebo prostřednictvím vystavení směnek přijímala vklady od veřejnosti s příslibem jejich následného zhodnocení pevně stanovenou měsíční úrokovou sazbou v rozmezí od čtyř do patnácti procent, ačkoli ve skutečnosti žádné obchodní operace neprováděla a ani neměla v úmyslu je provádět,“ tvrdila obžaloba, kterou se soud zabýval asi dva roky.

Smluvně sjednané zhodnocení vyplácela pouze částečně z peněz, které získala od svých dalších klientů.

„Vše dělala s vědomím, že s ohledem na své finanční možnosti, charakter činnosti, výši sjednaného zhodnocení, počet klientů a objem vylákaných finančních prostředků nebude schopna svým závazkům dostát,“ tvrdil státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám