Hlavní obsah

Dva bývalé šéfy ŘSD obžalovali kvůli nevýhodnému pronájmu budovy firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva bývalí šéfové Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Petr Laušman a Alfred Brunclík byli obžalováni kvůli údajně nevýhodnému pronájmu budovy pro firmu. Napsala to v pátek Mladá fronta Dnes (MfD) na základě informací soudu. Laušman podle obžaloby způsobil státu škodu ve výši 114 miliónů korun a Brunclík 245 miliónů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Alfred Brunclík

Článek

Podle deníku je Brunclík obžalován i z nevýhodné koupě pozemku v Běchovicích, kterou prý státu vznikla škoda 175 miliónů korun.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová řekla deníku, že obžaloba byla podána pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Laušman podle obžaloby uzavřel nevýhodný pronájem kancelářské budovy na pražském Kačerově. ŘSD na nájmu zaplatí za deset let dvojnásobek částky, za jakou byla budova postavena. Brunclík pak smlouvu prodloužil, takže ji lze vypovědět až v roce 2022.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Petr Laušman

Koncem loňského října zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství stíhání Brunclíka v jiné kauze – zakázce na pronájem dálničních odpočívadel. [celá zpráva]

Zrušeno bylo také obvinění bývalého výkonného ředitele ŘSD Michala Haly a dalších tří lidí. Stíhání bylo podle zastupitelství zahájeno předčasně, takže policie musí doplnit důkazy.

Na konci roku 2011 byli Hala s Laušmanem spolu s dalšími dvěma lidmi obviněni z přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie podezírá také někdejšího právníka ŘSD Roberta Wolfa a podnikatele Jiřího Neužila, že nevýhodnými pronájmy způsobili státu škodu téměř 300 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám