Hlavní obsah

Stíhání exšéfa ŘSD Brunclíka bylo zrušeno

• Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání bývalého šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfréda Brunclíka, který byl obviněn kvůli údajně zmanipulované zakázce na pronájem dvou dálničních odpočívadel. Žalobci v této souvislosti zrušili také obvinění bývalého výkonného ředitele společnosti Michala Haly a dalších tří lidí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfréd Brunclík

Článek

"Stíhání bylo zahájeno předčasně, protože nebyly zjištěny všechny okolnosti nezbytné k posouzení trestní odpovědnosti jednotlivých lidí,” řekla mluvčí nejvyšších žalobců Helena Markusová. Brunclík však podle médií čelí v kauze ŘSD i jinému obvinění.

"Státní zástupce usnesení o zahájení trestního stíhání zrušil a současně policejnímu orgánu uložil provést úkony tak, aby byl spolehlivě zjištěn skutkový stav. Teprve po doplnění dokazování bude možno řádně posoudit trestní odpovědnost jednotlivých osob," uvedla Markusová. Podle ní však byli čtyři z pěti stíhaných obviněni v kauze ŘSD již dříve, jejich stíhání za jiné skutky i nadále pokračuje. Konkrétní jména odmítla komentovat.

Protikorupční policie Brunclíka, který šéfoval ŘSD skoro čtyři roky, obvinila v dubnu z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži. Kauza souvisí s úsekem dálnice D47 na severní Moravě, který se otevíral před čtyřmi lety. Obvinění se týká smlouvy na pronájem odpočívadel u obcí Klimkovice a Vrážné, kterou Brunclík podepsal s firmami Monstera a Montegar.

Brunclík: Agenda spadala pod výkonného ředitele

Podle policie zmanipulováním zakázky vznikla státu škoda přibližně 120 milionů korun. Brunclík tvrdí, že pronájmy odpočívadel nikdy neměl na starost. Celá agenda podle něho spadala pod bývalého výkonného ředitele Halu. Ten však obvinění rovněž odmítá.

Podle dřívějších informací Hospodářských novin byl Brunclík v srpnu obviněn i kvůli údajně nevýhodné nájemní smlouvě týkající se sídla ŘSD na pražském Kačerově. Brunclík podepsal po příchodu do funkce v roce 2007 prodloužení kontraktu včetně zafixování ceny. Smlouvu prodloužil až do roku 2022. ŘSD za budovu ročně platí 46 miliónů korun, podle vládní analýzy je to třikrát víc, než kolik stojí kanceláře průměrné státní instituce.

Hala je spolu s dalším bývalým šéfem ŘSD Petrem Laušmanem a dalšími dvěma lidmi obviněn již od prosince 2011. Laušmana a Halu policisté viní z přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie stíhá také někdejšího právníka ŘSD Roberta Wolfa a podnikatele Jiřího Neužila. Prý státu nevýhodnými pronájmy pozemků a dálničních odpočívadel z roku 2006 způsobily škodu skoro 300 miliónů Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám