Hlavní obsah

Lyžař bez přilby vylétl ze sjezdovky v Dolní Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Morava

Pětadvacetiletý lyžař v neděli dopoledne zřejmě nezvládl jízdu po zledovatělém sněhu v lyžařském areálu Dolní Morava na Orlickoústecku, při pádu v plné rychlosti vylétl mimo sjezdovku a velmi těžce se zranil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala kolem desáté hodiny, a jakmile ji Horské službě nahlásila obsluha areálu, ke zraněnému vyjeli čtyři záchranáři s potřebným vybavením. „Po pádu nastalo krátké bezvědomí, takže nám bylo jasné, že utrpěl otřes mozku a kromě toho další poranění hlavy. Zároveň jsme měli podezření na zlomeninu dolní končetiny a závažné poranění v oblasti bederní páteře,“ popsal stav zraněného lyžaře Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Mladík lyžoval bez přilby

Dodal, že mladík by zřejmě neměl tak těžké následky pádu, kdyby používal ochrannou přilbu. Protože jeho stav byl vážný, požádali záchranáři o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Olomouce.

Než vrtulník přiletěl, lyžaře ošetřili, nasadili mu krční límec a zafixovaného ve vakuové matraci jej poté převezli na místo přistání. Tam si zraněného převzala posádka LZS a vrtulník ho pak transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Sjezdové tratě v Jeseníkách jsou nyní pokryté v podstatě jen technickým sněhem. Ten je zmrzlý a velmi tvrdý, takže hrozí při pádech a neopatrné jízdě těžká poranění. Hazardem v takovém případě je jezdit bez přilby,“ varoval lyžaře Michal Klimeš s tím, že v Jeseníkách nejsou kvůli sněhovým podmínkám v provozu všechny sjezdovky, takže na otevřených se nyní pohybuje velký počet návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám