Hlavní obsah

Při úniku čpavku na Olomoucku se zranili dva hasiči

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medlov
Aktualizováno

Dva hasiči utrpěli v pondělí dopoledne zranění v Medlově na Olomoucku při likvidaci úniku čpavku ze zásobníku ve strojovně firmy vyrábějící mražené pečivo. Právo o tom informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Únik čpavku v Medlově zaměstnal v pondělí hasiče.

Článek

Únik čpavku byl podle mluvčí ohlášen v 9:22 hodin. „Na místo vyjeli profesionální hasiči z Uničova a z Olomouce a dobrovolní z Medlova a Troubelic,“ uvedla mluvčí.

Hasiči, kteří pracovali v protichemických oblecích, zřídili na místě i dekontaminační stanoviště. Únik čpavku se jim ještě během dopoledne podařilo zastavit. Ze zásobníku, který má kapacitu tisíc litrů, ho uniklo zhruba 200 litrů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči zřídili v Medlově i dekontaminační stan.

„Čpavek zůstal uvnitř strojovny. Hasiči jej zkrápěli roztříštěným proudem vody a následně ho jímali a přečerpávali do náhradních nádob. Ven do ovzduší se ho dostalo jen minimální množství. Nebylo proto nutné nikoho evakuovat,“ uvedla Hacsiková s tím, že při zásahu se zranili dva profesionální hasiči.

„Čpavek jim poleptal ruce. Byli přepraveni na ošetření do nemocnice. Jejich zranění není vážné,“ zdůraznila mluvčí. Zaměstnanci výrobnu po havárii opustili. Proč k úniku došlo, se vyšetřuje.

Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám