Hlavní obsah

Vandalové poničili už i druhou část vysoce ceněného památníku v Liberci

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Neznámí vandalové poškodili už i druhou část libereckého památníku obětem komunismu. Poprvé byla jedna strana památníku, který má tvar kvádru se dvěma zrcadlovými deskami z pokoveného skla, poničena už na sklonku minulého roku. Liberecká radnice ještě nestihla opravu zadat a zřejmě o silvestrovské noci vzala za své i druhá skleněná deska.

Foto: Magistrát města Liberec

Památník v Liberci někdo poškodil nejspíš o silvestrovské noci.

Článek

„Škoda je asi za 300 tisíc korun. Renovaci památníku zaplatí pojišťovna,“ řekla mluvčí radnice Zuzana Minstrová. Podle jejích slov potrvá výroba nových tabulí speciálně tvrzeného skla minimálně dva měsíce.

Podle policie zaútočil na památník mezi 31. prosincem a 2. lednem zatím neznámý vandal.

„Zasáhl zrcadlovou tabuli objektu pravděpodobně skleněnou lahví a způsobil na ní nepřehlédnutelnou, paprskovitě se rozbíhající prasklinu čili pavouka,“ uvedla mluvčí policie v Libereckém kraji Ivana Baláková. „S ohledem na dobu spáchání činu lze předpokládat, že škodu má na svědomí někdo z opilců, kteří parkem procházeli o silvestrovské noci,“ dodala policejní mluvčí s tím, že pachateli hrozí obvinění z přečinu poškození cizí věci.

Liberecký památník v Jablonecké ulici loni v listopadu uspěl v konkurenci 70 nejvýraznějších českých staveb a stal se v rámci mezinárodní architektonické soutěže BigMat nejlepší českou stavbou realizovanou v období 2005–2013.

V patě památníku je do dlažby zapuštěn zrcadlově převrácený nápis, v odrazu čitelný: „Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám