Hlavní obsah

Ubodal soka na záchodě, dostal za to 17 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské Budějovice

Vztek a snad i pocit ukřivděnosti. To stálo za vraždou, která na konci února otřásla Moravskými Budějovicemi na Třebíčsku. Na místní diskotéce byl totiž v tratolišti krve nalezen čtyřiatřicetiletý bývalý vyhazovač. Na záchodě ho napadl a ubodal František Růžička kvůli předchozí rozepři. Krajský soud v Brně ho za to ve středu poslal na 17 let za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

František Růžička před soudem tvrdil, že se sám bránil rasistickému útoku

Článek

„V noci 24. února tohoto roku došlo mezi obžalovaným a poškozeným k malému konfliktu na tanečním parketu. Obžalovaný se na to vydal hledat nůž, obešel několik blízkých restaurací, a když v žádné nůž nedostal, došel si pro něj domů. Pak si na toaletách diskotéky počkal, až tam bude se svou obětí sám. Muže pak ubodal devíti ranami nožem do hlavy, krku a zad, napadený na místě zemřel,“ popsal útok státní zástupce.

Útok byl podle všeho překvapivý a Růžička podle některých svědků na svou oběť zaútočil v momentě, kdy to bylo naprosto nečekané. Počkal si, až bude jeho protivník močit a pak se na něj zezadu vrhnout. „Když jsme tam dorazili, byla tam už jedna posádka záchranné služby, takže jsem měla víc času se v situaci zorientovat. Všimla jsem si proto, že oběť měla rozepnutý poklopec a zdálo se mi, že měl i mokré kalhoty,“ řekla u soudu jedna ze zasahujících záchranářek.

Nůž prý použil v sebeobraně

Růžička se hájil tím, že je oběť rasového násilí. „Na diskotéce bylo všechno v pohodě, dokud tam nepřišel ten bývalý vyhazovač a začalo dusno, štvali ho proti nám, bylo vidět, že tam cikány nechtějí. Synovec pak chtěl jít na záchod, on mu zastoupil cestu a dal mu takovou facku, až spadl ze stupínku. Pak ho ještě vytáhl ven před diskotéku,“ popsal začátek konfliktu ze svého pohledu Růžička.

Po incidentu prý obešel několik podniků, aby se nakonec vrátil zpět a na záchodech se potkal s bývalým vyhazovačem. „Nadával mi tam do černých hub, pak se mu v ruce objevil nůž, já mu říkal, ať toho nechá a nůž jsem mu z ruky vyrazil. Nato mě přitiskl ke zdi a začal mě dusit, neměl jsem jinou šanci, než použít ten nůž. Proti mně byl velký jako medvěd, tak jsem ho bodnul, ale zdálo se, jako by to snad ani necítil. Nůž jsem použil, abych si zachránil život. Nic by se nestalo, kdyby tady nebyla taková nesnášenlivost,“ tvrdil.

Jeho obhajobu ale senát v čele s Tomášem Kurfiřtem nevyslyšel. „Podařilo se prokázat, že obžalovaný napadl v prostoru záchodů svou oběť a nožem zasadil několik ran,“ konstatoval soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám