Hlavní obsah

Odsouzený za vraždu začal nadávat soudkyni poté, co mu zvýšila trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud v úterý o dva roky zvýšil recidivistovi Peteru Kudráčovi trest za oloupení a ubití invalidního bezdomovce z Liberce. Vyhověl tak odvolání státní zástupkyně, jež původní potrestání považovala za příliš mírné. Kudráč si tak ve vězení odpyká celkem 15 let. Při vyhlášení verdiktu musel být vyveden z jednací síně kvůli tomu, že nadával předsedkyni senátu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Odsouzený Kudráč u libereckého soudu

Článek

"Obžalovaný je osobou, která soustavně nemíní respektovat normy jak společenské, tak právní. Žil parazitním způsobem života, využíval i poškozeného bezdomovce. Jeho převýchova je podle znalců velmi problematická, ne-li zcela vyloučená," uvedla při odůvodnění rozsudku soudkyně Jaroslava Maternová.

Dvaašedesátiletý bezdomovec, který nemohl hýbat nohama a přebýval pod silničním mostem u libereckého Poštovního náměstí, se s o dvacet let mladším Kudráčem znal. Když v noci na 3. srpna 2011 odmítl jeho žádost o půjčení peněz na pivo, Kudráč mu násilím sebral z kalhot 200 korun.

Jsem sice gauner, ale tady to bych v životě neudělal. Nemám s tím nic společného, byl to můj nejlepší přítel.
odsouzený

Muž ho kvůli tomu začal urážet a vyhrožoval mu, že udá Kudráčova syna, který byl v té době na útěku z výchovného zařízení. Kudráč se rozčílil a bezdomovce napadl údery pěstí a kopáním do hlavy. Rány byly tak silné, že oběti vpáčil celou střední část obličeje do lebky. O několik desítek minut byl bezvládný muž napaden znovu. Někdo mu zlomil žebra a zapálil ho. V té době bezdomovec ještě žil, podle znalců by však na následky předchozího útoku zemřel, i kdyby nebylo ohně.

Z pláče nadávky 

To, že muže zapálil Kudráč, se soudům nepodařilo prokázat. Stejně tak není prokázané, že útočil s úmyslem bezdomovce usmrtit. Proto jej potrestaly za ublížení na zdraví, nikoliv za vraždu.

Obžalovaný křičel na soudkyni, pak si vyžádal lékařeVideo: Jaroslav Švehla, Právo

Kudráč se hájil tím, že se bezdomovci naopak snažil pomoci. V osudný den ho prý nad ránem potkal, protože šel koupit dětem snídani do nedaleké pekárny. Prý mu dal několik rohlíků a potom k němu přivolal strážníky, protože si všiml, že mu v kotníku lezou červi. Pak šel údajně domů.

"Jsem sice gauner, ale tady to bych v životě neudělal. Nemám s tím nic společného, byl to můj nejlepší přítel. Bude se mi špatně sedět za někoho jiného, mám doma tři děti," řekl Kudráč, který se soudní senát snažil obměkčit i pláčem. Když zjistil, že mu soudci zvýšili trest, přešel z pláče k vulgárním nadávkám.

Podle znalců má Kudráč výbušnou a prchlivou povahu, nadměrně užívá alkohol a hraje na automatech. V minulosti si "přivydělával" například tím, že slabší jedince doprovázel na poštu a bral jim sociální dávky, které tam inkasovali. Soudy ho opakovaně potrestaly za loupež, výtržnictví, ublížení na zdraví či znásilnění. Několikrát také napadl policisty, když se snažili převézt jeho syna zpět do polepšovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám