Hlavní obsah

Zasloužil bych trest smrti, řekl obžalovaný z vraždy manželky. Dostal deset let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Svou manželku letos v létě napadl paličkou na maso a pak ji uškrtil osmapadesátiletý Miroslav Brodský z Hrobu na Teplicku. Případem se v úterý zabýval krajský soud v Ústí nad Labem. Brodského poslal na deset let do vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Miroslav Brodský před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Brodský se k činu přiznal a řekl, že za to co udělal, by si zasloužil trest smrti. Po rozsudku se vzdal práva na odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu, rozsudek tak zatím právní moci nenabyl.

Vraždou vyvrcholily neshody manželského páru, které trvaly poslední dva roky. Muž si na manželku po předchozí hádce počkal v chodbě bytu. Když vyšla z ložnice, udeřil ji podle soudu desetkrát paličkou na maso, která se při tom rozlomila. Když se žena sesunula k zemi, začal ji škrtit.

Podle obžaloby ženě potom ještě utáhl kolem krku kravatu a následně jí přelepil ústa páskou. Zanedlouho nato zemřela. Když muži došlo, co udělal, chtěl si vzít život. Nožem si pořezal zápěstí a bodl se do hrudníku. Sousedi, kteří slyšeli hluk, zavolali policii a Brodský byl převezen do nemocnice v Ústí nad Labem, kde ho zachránili.

„Přestal jsem být člověkem”

Brodský svůj čin u soudu plně doznal a popsal i okolnosti, které mu předcházely.

Na úvod výpovědi svého činu litoval. „Chtěl bych se omluvit zejména těm, kterým jsem vzal matku, babičku, sestru, tetu a švagrovou. Bohužel jsem letos 7. 7. přestal být člověkem,“ uvedl Brodský.

Vážnější neshody v manželství začaly podle výpovědi obžalovaného před dvěma lety. Po drobnějších sporech se pohádali na oslavě, pak spolu poslední dva roky téměř vůbec nemluvili. Vzkazy jí psal na papírky.

Vlastnímu činu předcházela podle Brodského hádka, při které mu manželka měla sprostě nadávat a říct, že mu nedá peníze na nájem. Sám Brodský u soudu pro sebe požadoval přísný trest. „Neschvaloval jsem, že zrušili trest smrti. Za to, co jsem provedl, bych si ho zasloužil,“ dodal.

Podle soudu ale nebylo prokázáno, že by se dopustil trestného činu s rozmyslem. Brodský proto dostal trest na spodní hranici sazby, pomohla mu řada polehčujících okolností.

„Možnosti jeho resocializace jsou výborné,“ uvedla soudkyně Kamila Krejcarová s tím, že se navíc přiznal, s objasněním svého činu pomáhal vyšetřovatelům a dosud nebyl trestán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám