Hlavní obsah

Peruánský gang okrádal klienty luxusních hotelů v Evropě, dopadli je v Praze

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští detektivové rozprášili peruánský gang, který se specializoval na luxusní hotely a hlavně jejich klienty, které okrádal. Gang cestoval po Evropě, na konci října je po dvou krádežích v Praze zadrželi kriminalisté. Po dvou členech gangu pátral také Interpol.

Foto: Policie ČR

Zadržení gangu zlodějů

Článek

Povědomí o gangu detektivové získali už v roce 2011, scénář krádeží byl téměř stejný. Cestovali po Evropě po luxusních hotelech, kde si vybírali zámožné klienty. V restauraci nebo recepci si vyhlédli vhodnou oběť. Jeden z mužů odlákal její pozornost, zatímco druhý kradl zavazadla a příruční tašky. Mezi hosty pachatelé dokonale zapadli díky vhodně zvolenému oblečení.

Když se gang chystal do hlavního města, policisté už o tom věděli a byli připraveni monitorovat jejich pohyb.

„První krádež zaznamenali kriminalisté v hotelu v ulici v Celnici. Pachatelé tam kolem půl osmé ráno vešli do hotelové restaurace, kde se v tu dobu podávala snídaně. Tam si nejprve společně sedli k volnému stolu, po chvíli se začali procházet mezi ostatními stoly v restauraci a tipovali si zde možnou oběť. Pár minut poté využili toho, že jeden z hostů odešel od stolu a zůstala u něj pouze jeho manželka, kterou oslovil jeden z pachatelů, tím odvrátil její pozornost a druhý mezitím odcizil odložený batoh a kabát,“ popsala v úterý první čin mluvčí policie Hana Jeřábková.

Řidič obviněn nebyl

Druhá krádež následovala za hodinu a půl na Praze 2. Nepozornému muži odcizili cestovní kufr s notebookem a dalšími věcmi za 100 tisíc korun.

Neodešli ale daleko a byli zadrženi. Dva ze čtveřice měli u sebe padělaný pas, po dalších dvou pátral Interpol na národní úrovni a to v Německu a ve Španělsku, zejména kvůli majetkové trestné činnosti a také kvůli krádeži zbraní.

„Vyšetřovatel následně trojici obvinil z trestných činů krádeže ve spolupachatelství a také z padělání a pozměnění veřejné listiny, za což jim hrozí v případě odsouzení až osmiletý pobyt za mřížemi. Soudce na organizovanou skupinu uvalil vazbu,“ uzavřela Jeřábková.

Posledním neobviněným byl řidič, jehož trestní stíhání neumožnil státní zástupce, protože se nepodílel přímo na trestné činnosti. Jako jediný měl v pořádku své doklady, které byly vydané ve Španělsku. Auto měl půjčené v Německu, kam také odjel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám