Hlavní obsah

Okradla seniory pod záminkou prodeje hrnců, dostala 20 měsíců

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K 20 měsícům do věznice s ostrahou a k povinnosti zaplatit škodu odsoudil Okresní soud v Klatovech 54letou Markétu Biháryovou ze slovenského Lučence. Podle spisu měla ve třech případech připravit seniory o více než 120 tisíc korun. Mezi okradené seniory patří Jan Nosek a Josef Chaloupka. Oběma je přes osmdesát let, špatně chodí i artikulují. Přesto neváhali přijít k soudu svědčit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Markéta Biháryová přichází k soudu.

Článek

Žena se podle soudu dopustila porušení domovní svobody a krádeže.

„Ohlásila se mi, že je ze sociálního zabezpečení a že mi nese k důchodu nějaké dárky. Pak mi ukázala takové hezké nerez nádobíčko a říkala, že za něj chce 60 tisíc korun. Ještě přinesla peřinu a nabízela mi ji k tomu za 20 tisíc,“ popsal Nosek první kontakt se ženou s tím, že ji pozval k sobě domů a s nákupem souhlasil.

„Sáhl jsem do šatní skříně a vytáhl první balíček bankovek. Řekl jsem jí, že musím nejdřív peníze spočítat, a ona hned, že to udělá sama. Tak jsem jí ty peníze dal a potom jsem vyndal ještě další balíček s dvoutisícovkami. Ten mi vytrhla z ruky, a než jsem se vzpamatoval, byla pryč,“ pokračoval důchodce, který bydlí sám v domku v malé obci Čimice.

Poznal ji až soused poškozené

Podobný trik pak u soudu líčil i pan Chaloupka ze sousedního Svrčovce. „Zazvonila u vrátek, že je ze sociálky a má pro mě nějaké nádobí jako dárek k důchodu. Říkala, že si k tomu můžu ještě přikoupit další hrnce za 20 tisíc,“ uvedl Chaloupka.

Otevřel šuplík v kredenci a z obálky vyndal 20 tisíc korun. „Ty jsem jí dal a ona mi na to řekla, že tu mám hrozné dusno, ať jdu otevřít okno. Když pak odešla, zjistil jsem, že mi ze šuplíku ukradla zbytek peněz,“ uvedl Chaloupka.

Ani jeden z dvojice poškozených důchodců ale Biháryovou mezi fotkami, které jim později předložila policie, nepoznal. Jisti si nebyli ani v soudní síni, když se s obžalovanou střetli tváří v tvář. „Mohla by to být ona, měla ale jinak upravené vlasy,“ váhavě pronesl Nosek.

Ženu ale bezpečně poznal muž z Dobrošova, který sousedí se třetí poškozenou, Vlastou Peškovou (87). „Zvonila u nás, a když jsem vyšel ven, tak se zarazila. Zřejmě čekala někoho staršího. Nabídla mi hrnce, když jsem odmítl, rychle nasedla do auta a odjela. Později jsem se dozvěděl, že byla ještě u paní Peškové,“ sdělil svědek.

Pachové stopy i otisky prstů

Kromě jeho výpovědi má státní zastupitelství jako důkaz k dispozici pachové stopy a otisky prstů z nádobí, které podvodnice zanechala u důchodců. Oboje patří Biháryové. Ta před soudem prohlásila, že okradené seniory v životě neviděla.

„Museli si mě splést. Nádobí jsem předala v Plzni jiným Romkám, které ho dál prodávaly,“ tvrdila Biháryová, která byla loni v srpnu podmíněně propuštěna z vězení, kde si odpykávala trest za podobné případy.

Soud se snažila přesvědčit, že je na tom zdravotně velmi špatně. „Mám za sebou dvojnásobnou mozkovou mrtvici, léčím se na nemocné srdce a psychicky jsem úplně na dně. Žiju pouze z invalidního důchodu, který činí 42 eur měsíčně,“ řekla.

Když se jí soudkyně dotázala na luxusní dům, ve kterém bydlí s manželem v Lučenci, reagovala tak, že si ho postavili za peníze, které dostal darem její muž od své matky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám