Hlavní obsah

Zloděj ukradl šest fotopastí, které snímaly rysa na Šumavě

Právo, orh
Šumava

Policisté hledají zloděje, který někdy během středy až soboty minulého týdne ukradl v okolí Kvildy na Šumavě šest fotopastí s příslušenstvím. Sloužily společnému průzkumu Správy NP a CHKO Šumava a Správy Národního parku Bavorský les, který se několik let věnuje monitoringu života rysa ostrovida na obou stranách Šumavy.

Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Fotopasti pořizovaly unikátní snímky rysa ostrovida.

Článek

„Cena přístrojů ale v žádném případě nemůže vynahradit hodnotu pravděpodobně navždy ztracených informací v podobě unikátních snímků, které zde byly," uvedl Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Pro výzkumníky se samozřejmě jedná o velkou nepříjemnost. Budou muset zacelit chybějící data a rozmístit další fotopasti. Výzkum se tím komplikuje a narušuje se kontinuita pozorování. Existenci samotného projektu to naštěstí neohrozí.

„Je smutné, že na české straně se takové věci stávají opakovaně. Několikrát za rok. Na německé straně se po dobu výzkumu ztratily dvě fotopasti. Jedna byla o několik metrů dál nalezena zničená,“ konstatoval mluvčí správy parku Pavel Pechoušek.

Upozornil, že správa NP a CHKO Šumava nabízí za informace vedoucí k odhalení pachatele odměnu v podobě zajímavých publikací či jiných popularizačních předmětů, například populárních plyšáků z produkce Správy NP a CHKO Šumava.

O krádeži informovala také mluvčí prachatické policie Martina Joklová. „Policisté na místě provedli ohledání místa činu a po pachateli přečinu krádeže intenzivně pátrají. Škoda je odhadována na minimálně 38 tisíc korun,“ uvedla Joklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám