Hlavní obsah

Policie: Tři překupníci vozili ukradené klokany v kufru auta 240 kilometrů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradeckým policistům se po několikaměsíčním vyšetřování podařilo obvinit trojici mužů ve věku 23, 36 a 37 let z Královéhradecka, chovatele exotického zvířectva, že organizovali krádeže a následný prodej zvířat. Klokany, exotické ptactvo i domácí zvířata si přitom tipovali v chovech svých známých.

Foto: Policie ČR

Část ukradených zvířat se podařilo policii zajistit.

Článek

„Muži jsou podezřelí, že loni na Strakonicku vnikli na cizí pozemek, odkud odcizili 56letému majiteli několik kusů vzácných zvířat s celkovou škodou ve výši 250 tisíc korun. Mezi odcizenými zvířaty bylo například pět klokanů, jeden krocan, pět kachen, dvě pávice, jedno jehně a dvě ovce,“ vypočítala mluvčí královéhradecké policie Lenka Burýšková.

K další krádeži došlo v březnu v obci Praskačka na Královéhradecku, kde se 58letému majiteli ztratilo z voliér několik kusů vzácných papoušků a dalšího ptactva za téměř sto tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Část ukradených zvířat se podařilo policii zajistit.

”Sem se měli pachatelé vrátit podruhé v polovině září a po překonání drátěného oplocení odcizit další tři kusy vzácného ptactva za 7,5 tisíce korun. Odcizená zvířata měli chytat za pomocí podběráků, vložit do připravených jutových pytlů nebo přepravek a převézt na pozemek jednoho z obviněných. Odcizení klokani tak byli například nuceni ujet v přepravce na drůbež v kufru osobního vozidla více než 240 kilometrů,“ pokračovala Burýšková.

Nalezení klokani byli téměř v pořádku

Část odcizených zvířat, konkrétně tři klokany, policie zajistila u nejstaršího z obviněných za pomocí pracovníků ze zoo Dvůr Králové nad Labem a veterináře a umístila je do Zooparku ve Stěžerách na Královéhradecku. Klokani, kromě drobného poranění nosu a zánětu oka, byli v pořádku. Podle policie však zůstává otázkou, jak by se jejich zdravotní stav vyvíjel, kdyby je včas policisté nezajistili a nesjednali jim veterinární péči. Jejich majitel, který se v současné době vrátil ze zahraničí, provede v nejbližších dnech jejich identifikaci.

„Policisté se domnívají, že po krádeži mohlo dojít k úhynu některých druhů zvířat. Vše také nasvědčuje tomu, že papoušci byli vykoupeni za třetinovou cenu neznámými výkupčími na burze v Týništi nad Orlicí. Co se týče klokanů, měli být použiti k chovu a následnému prodeji mláďat, jejichž cena se pohybuje zhruba od 15 do 50 tisíc korun,“ doplnila Burýšková.

Pachatelé měli vlastní ptactvo

Není bez zajímavosti, že se v případě všech zúčastněných osob této kauzy jednalo o dlouholeté známé, kteří se společně zabývali chovem exotického zvířectva a ptactva. Své oběti si tak obvinění přímo tipovali z okruhu svých známých chovatelů, jejichž prostředí jim nebylo cizí.

Foto: Policie ČR

Část ukradených zvířat se podařilo policii zajistit.

Dva starší muži z uvedené trojice patří navíc sami mezi dlouhodobé chovatele exotického zvířectva a vlastní několik voliér s ptactvem. Na svých pozemcích měli i odchytové klece. Policisté prověřují verzi, že k maskování trestné činnosti užívali zřejmě mrtvé dravce, které donášeli přímo na místo činu a poté je zde i ponechávali. Důvod byl prostý, chtěli, aby poškození majitelé nabyli dojmu, že zmizení zvířat mají na svědomí právě tito dravci. Jednalo se o lišku, kunu, havrana nebo krkavce.

Trestnou činnost doznávají dva z obviněných (23letý a 36letý muž). Naopak k věci odmítl vypovídat nejstarší z trojice, a to i přesto, že u něj policisté zajistili zmíněné klokany.

Šestatřicetiletý obviněný je stíhán vazebně, zbývající dva jsou stíháni na svobodě. Obviněným hrozí v případě prokázání viny až pětiletý pobyt za mřížemi. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že podezřelí byli prověřováni za obdobnou trestnou činnost i v kraji Vysočina, kde došlo rovněž ke krádeži vzácného ptactva.

Reklama

Výběr článků

Načítám