Hlavní obsah

Obral klienty o miliardu, stovky z nich mu ale dál věří

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je skoro až neuvěřitelné, jak pevný vztah se může vytvořit mezi mužem obviněným z kolosálního podvodu na principu letadla a poškozenými. V případě spekulanta, který připravil klienty o zhruba miliardu korun, mu stovky z nich stále bezmezně věří.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Volají po jeho propuštění z vazby. Tvrdí, že policie je ukvapená, že soudy jsou nespravedlivé, že on peníze má někde schované, a když bude puštěn, že jim je vrátí!

Na jaře letošního roku policie zatkla podnikatele Alexandera Dostála (68) z Náchoda. Je obviněn z toho, že od téměř dvou tisíc lidí vylákal v průběhu osmi let celkem miliardu korun.

Jeho operace byly podle zdrojů zasvěcených do vyšetřování finančním letadlem, které se zřítilo překvapivě až po více než dvaceti dvou letech.

Léta vše tiše klapalo

Přes své firmy Aldona, kterou založil už v srpnu 1990, a později Germael SE se sídlem ve Švýcarsku klientům sliboval devíti- až 45procentní zhodnocení za rok.

Dlouhá léta to klapalo. Reklamu nepotřeboval, lidé si mezi sebou sami nadšeně sdělovali, jak přišli bez práce k velkým penězům, z nichž mohli například opravit dům. Vše se údajně podle některých klientů začalo skrytě hroutit v roce 2008, kdy firma přestala mít očekávané výnosy z obchodů s deriváty.

Dostál měl peníze pro výplatu připravené. Policie však zasáhla o měsíc dříve, než jsme je měli dostat.

Dlouhou dobu pak měla vyplácet slibované výnosy klientům, kteří do letadla nastoupili dříve, jen z investic nově příchozích, což dříve nebo později muselo samozřejmě přestat fungovat.

Obviněný zůstává ve vyšetřovací vazbě, trvá na své nevině. Kde jsou peníze ulité, prý nesdělil. Jeho oficiální účty jsou ale prázdné. Tvrdí, že je obětí politického spiknutí. A část bývalých klientů mu to bezmezně věří.

Policie argumentuje, že Dostála musela zatknout rychle, protože bylo důvodné podezření, že s penězi zmizí v cizině.

Přes 300 věřících ve sdružení Safír

Poškození klienti se rozdělili na dva tábory. Jedni už nevěří, že vložené peníze ještě někdy uvidí, a podali na Dostála 260 trestních oznámení. Druhá skupina, čítající na více než tři stovky klientů, naopak žádá jeho propuštění. Věří, že kdyby byl Dostál na svobodě, byl by je vyplatil. Z vazby s účty nakládat nemůže.

„Dostál měl peníze pro výplatu připravené. Policie však zasáhla o měsíc dříve, než jsme je měli dostat,“ tvrdí jeden z jeho klientů.

Dostálovi „věřící“ už založili občanské sdružení Safír Náchod, které chce bojovat za jeho svobodu. Soud v Hradci Králové odmítl záruky, které sdružení za Dostála předložilo, jako nedostatečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám