Hlavní obsah

Radikálové v Ostravě útočili na chodce i auta, v poutech skončily i ženy

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravské ulice se po měsíci opět změnily v bojiště. Po podvečerním mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), museli těžkooděnci zasahovat proti několika stovkám radikálů, kteří se po skončení mítinku pokusili proniknout k nedaleké ubytovně na Čujkovově ulici. V té žijí převážně Romové.

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové v Ostravě házeli dělobuchy a kameníVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Policisté radikály do blízkosti ubytovny nepustili, za což se je pokřikující dav počastoval lahvemi, kamením i dělobuchy. Policisté demonstranty zatlačili zpátky na náměstí SNP, kde se původně demonstrace konala. Použili i slzný plyn.

Při zákroku policisté zatkli přibližně 100 osob, jednadvacet z nich si poté ponechali na služebnách. Tam podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužela skončily s pouty i ženy.

„Po skončení oficiální části demonstrace došlo k napadání kolemjdoucích, policistů, útokům na vozidla i objekty. Demonstranti poškodili šest policejních vozidel a zranili tři policisty. Jeden z nich je středně těžce zraněný. Jednalo se o řezná zranění od letících flašek,“ řekl Kužel.

„Víme i o dvou zraněných demonstrantech, ale jejich zranění nesouvisí se zákrokem pořádkové jednotky,“ doplnil Kužel.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Radikálové v Ostravě házeli dělobuchy.

„Z davu létaly různé předměty, čemuž zasahující policisté zamezili,“ řekla během policejního zásahu ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Proti přibližně 700 účastníkům demonstrace zasahovaly dvě stovky policistů. „Proti útočícímu davu jsme použili mimo jiné slzný plyn, vytlačování vozidly i koňmi městské policie Ostrava,“ uvedl Kužel a dodal, že od 21. hodiny je v celé Ostravě klid.

BEZ KOMENTÁŘE: V Ostravě se střetli radikálové s policiíVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Policisté na koních

Pouliční „válka“ se v podvečer přesunula na nedaleké sídliště a do blízkosti Bělského lesa. Skupiny těžkooděnců chtěly radikály rozdělit a tím situaci zklidnit. To se jim povedlo přibližně po hodině.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Radikálové v Ostravě

V Ostravě-Zábřehu se v pátek konaly dvě demonstrace. První, která nesla název Za toleranci mezi lidmi, za pokojné soužití a za dobré sousedské vztahy, se uskutečnila v 17 hodin a měla upozornit na nesnášenlivost mezi lidmi. „Nechceme násilí, ani žádné provokace,“ uvedl organizátor Imrich Horváth.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zasahovali i těžkooděnci.

Jen o hodinu později se nedaleko, na náměstí SNP, sešli příznivci DSSS. Po zhruba hodinových projevech se dav utkal s policisty.

Ke střetu mezi policisty a radikály došlo centru Ostravy už 24. srpna, kdy policisté zatkli 62 demonstrantů. Dalších 10 následně obvinila z trestných činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám