Hlavní obsah

Útočila tvrdě jako chlap, řekl o pětašedesátileté lupičce přepadený

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den se spolu pravidelně potkávají. Ona roznáší reklamní letáky, on se stará o obchod s potravinami ve stejném rajónu. V pondělí ráno na sebe tahle dvojice ze Sušice narazila za zcela jiných okolností. Pětašedesátiletá Růžena V. se pokusila o 25 let mladšího Antonína Soukupa oloupit o peníze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Loupež se odehrála podle scénáře z pořádně drsné detektivky. Seniorka překvapila obchodníka s kuklou na hlavě a nožem v ruce. Její gangsterská akce ale dopadla fiaskem, Soukup posléze ženu poznal a naservíroval policii. Ta ji ještě týž den obvinila z loupeže. U soudu může dostat až deset let vězení.

Člověk v černém s nožem v ruce

„Po půl šesté ráno zazvonil zvonek v zadní části prodejny. Šel jsem otevřít v domnění, že přijel některý z dodavatelů. Ve dveřích stál člověk celý v černém. Na hlavě měl kuklu s vystřiženými otvory pro oči a ve svitu pouliční lampy jsem viděl, jak se mu v ruce leskne nůž. Beze slova do mě jednou rukou strčil a druhou se mě snažil bodnout nůž do břicha,“ popisoval Soukup dramatické okamžiky.

Na poslední chvíli prý uskočil, chytil vetřelce za ruku s nožem a prudce ho odrazil zpátky na chodník.

O kuklu přišla

„V mžiku byl zpátky a následoval další výpad. Strašně jsem při tom křičel o pomoc. Sebral jsem veškerou odvahu a vší silou do lupiče strčil. Odhodil jsem ho možná pět metrů. To už začali z oken vykukovat sousedé a zjišťovali, co se děje,“ pokračoval. Postupně tak z něho začal opadávat prvotní strach.

„Už jsem věděl, že nejsem sám, což mi dodalo více odvahy a vlilo do žil novou energii. Škubnul jsem mu za tu kuklu, takže se posunuly oční otvory a on nic neviděl. Dal se na útěk a při tom běhu nebyl schopen si ji vrátit zpátky, tak ji celou sundal. V tu chvíli jsem ji jasně poznal, úplně mě to šokovalo,“ vybavoval si Soukup další sled událostí.

Kdybych jí tu kuklu nestrhl a neidentifikoval ji, tak se na ni v životě nepřišlo. Kdo by taky podezíral z drsné loupeže starou bábu

Celou dobu měl za to, že má co do činění s chlapem. „Ten útok byl tak tvrdý a agresivní, že bych ho nikdy nespojil s pětašedesátiletou ženskou,“ dodal.

Lupička po odhalení naskočila na kolo a snažila se ujet. „Dohnal jsem ji, ale znovu na mě vytáhla nůž. Byla jako zvíře odhodlané udělat cokoliv.

Nechtěl jsem s ní jít do přímého kontaktu a raději jsem ji nechal odjet. Běžel jsem ale za ní a sledoval, kam má namířeno. Mobilem jsem vytočil stopadesátosmičku a policisty navigoval,“ dodal.

Sám byl pak ale překvapen, když druhý den ráno ženu potkal venku, jak roznáší do domů letáky.

Chovala se jako normálně

„Kdybych jí tu kuklu nestrhl a neidentifikoval ji, tak se na ni v životě nepřišlo. Kdo by taky podezíral z drsné loupeže starou bábu,“ uzavřel.

Reportér Práva zastihl lupičku v jejím bytě. Dveře otevřela vyšší, hubená žena s šedivými, nakrátko ostříhanými vlasy.

Zvláštní bylo, že na rukou měla chirurgické rukavice. Zpočátku příjemné vystupování se po zjištění, že hovoří s novinářem, rázem změnilo v téměř hysterickou reakci.

„Není se o čem bavit. Nic si nepamatuju a vůbec s vámi o tom nechci mluvit,“ vykřikla a prudce zabouchla dveře.

Když si pro ni v pondělí před polednem přijela policie, sousedé byli v šoku.

„Nikdo z nás by to do ní neřekl. Je to slušná ženská,“ shodli se. Druhým dechem ale dodali, že údajně dluží peníze, kam se podívá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám