Hlavní obsah

Za nehodu může zkrat jezdce, tvrdil u soudu pořadatel rallye

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Až dva roky vězení a náhrada škody v řádech statisíců korun hrozí předsedovi spolku přátel motorismu v Rabí na Klatovsku Josefu Svatošovi (50). Podle státního zástupce Jana Hrubého je odpovědný za následky nehody při loňském amatérském závodu rallye crossu Rabštejnské strkačky, kdy jedno z vozidel vyletělo z dráhy a těžce zranilo dva diváky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Svatoš (vlevo) se svým obhájcem.

Článek

Žalobce je přesvědčen, že Svatoš jako pořadatel akce nechal stát diváky příliš blízko trati. „Divácká zóna nebyla vymezena v bezpečné vzdálenosti od závodní trati,“ uvedl Hrubý během úterního líčení u Okresního soudu v Klatovech.

Závod se konal 6. října. Řidič mazdy po najetí na terénní nerovnost ztratil kontrolu nad vozidlem, dostal se mimo trať a vletěl do hloučku diváků. Dva z nich skončili s těžkými zraněními v nemocnici, jeden dodnes zůstává v pracovní neschopnosti.

Páska byla 12 metrů od trati

Nehoda se stala za zatáčkou, diváci tam stáli za páskou, kterou pořadatel umístil 12 metrů od trati. „Stalo se to v místě, kde jsme nepředpokládali, že auto může vyjet mimo trať. Musel to být zkrat řidiče, protože měl dostatek času, aby auto zvládl a včas zabrzdil,“ prohlásil před soudem Svatoš. Dále tvrdil, že jako pořadatel měl k ruce traťového experta, který má zkušenosti z profesionálních závodů a který podél trati vymezoval i divácké sektory. Z výpovědi Svatoše dále vyplynulo, že jezdci jedou maximálně padesátkou. „Tohle nejsou závody o rychlosti, ale o strkačkách,“ dodal Svatoš.

Podle šéfa bezpečnostní komise FAS Automotoklubu ČR Jana Mochana je problém v tom, že organizátoři amatérských závodů se nemusejí řídit žádnými pravidly. „A nějaký obecně závazný předpis, který by jim ukládal, kde mají diváci stát, neexistuje,“ vysvětlil Mochan. Podle něho by se pod hlavičkou FAS nemohl konat závod, který by měl trasu vyznačenou tak, jak tomu bylo v Rabí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám